Dziś przy piątku przychodzę do Was z bardzo fajny przepisem z rybą w roli głównej. A ponieważ w mojej kuchni zawsze rządzi sezonowość, w związku z tym, jako dodatek do ryby przygotowałam sałatkę z młodymi ziemiankami i bobem.
Tym razem w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie naszym kulinarnym bohaterem jest turbot. Postanowiłam zrobić z niego pulpety z koperkiem, wyszły bardzo delikatne i chrupiące. Powiem Wam, że to idealny letni obiad. Tak więc zostawiam Wam mój przepis na rybne pulpety z sałatką z ziemniaków i bobu i serdecznie Wasz zachęcam do przygotowania tego dania.
Turbot - naturalnie bałtycki
Turbot (cophthalmus maximus), zwany też skarpem jest rybą flądrokształtną i występuje głównie w polskiej części Bałtyku. Pływa na boku, blisko
dna. Ciało tej ryby jest silnie ścieśnione bocznie, bardzo wysokie,
prawie koliste, pokryte twardymi guzkami kostnymi, które występują po
stronie ocznej (tzn. lewej). Strona ta jest szara do ciemnobrunatnej,
pokryta licznymi czarnymi kropkami. Turboty osiągają różne rozmiary, w
Bałtyku dorastają do około 55 cm. Są drapieżnikami, zjadają głównie małe
ryby.
Mięso
turbota jest białe, soczyste, zwarte i ma delikatny smak. Nie wymaga
zbyt wielu przypraw ani aromatów, bo jego smak zdecydowanie broni się
sam. Turbota można dusić i smażyć, ale najlepiej smakuje prosto z
grilla lub pieczony. Możemy go podać skropionego sokiem z cytryny i
oliwą z oliwek. Pyszny będzie także na przykład z lekkim sosem i
warzywami.
Rybne pulpety z sałatką z ziemniaków i bobem
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 2 turboty
- 1/2 czerwonej małej cebuli
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki tartej bułki + do obtoczenia pulpetów
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Na sałatkę:
- 500 g ziemniaków
- 250 g bobu
- 1/2 czerwonej cebuli
- oliwa z oliwek
- 1/2 łyżeczki musztardy
- sól
- pieprz
- garść liści sałaty
- opcjonalnie listki musztardowca
Wykonanie
Ryby filetujemy, resztki z patroszenia możemy zamrozić na bulion rybny. Mięso drobno siekamy, cebulę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy jajko, przyprawy i koperek. Dokładnie mieszamy i rękoma zwilżonymi zimną wodą formujemy pulpety. Obtaczamy je w bułce i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron.
W międzyczasie bób i ziemniaki w mundurkach gotujemy na parze. Ugotowane warzywa obieramy, a ziemniaki kroimy w plastry. Cebulę kroimy w piórka i wraz z ziemniakami i bobem mieszamy w misce z oliwą i przyprawami.
Na półmisek wykładamy sałatę, musztardowca, ziemniaczaną sałatkę i pulpety.
#naturalniebałtyckie
Komentarze
Prześlij komentarz