Salmorejo, hiszpański chłodnik pomidorowy
Salmorejo, hiszpański chłodnik pomidorowy |
Uwielbiam hiszpańską kuchnię! Swego czasu mieszkałam tam kilka lat i ta miłość pozostała ze mną aż do teraz 💓. Dziś zapraszam Was na jedną z moich ulubionych letnich zup. Salmorejo, hiszpański chłodnik pomidorowy, to idealna propozycja na upalne dni. Zupę zrobimy z trzech podstawowych składników, które każdy mam w domu, czyli pomidorów, bułki i oliwy. Dosłownie chwila w kuchni i pyszne danie gotowe.
W Andaluzji salmorejo jest podawane z posiekanym jajkiem ugotowanym na twardo i kawałkami szynki serrano, więc jeśli macie ochotę na hiszpańską klasykę, to polecam też taka wersję. Zróbcie ją koniecznie i zaskoczcie swoich współbiesiadników jej rewelacyjnym smakiem.
Inne przepisy na gazpacho na blogu
- gazpacho, hiszpański chłodnik
- gazpacho z pieczoną papryką
- gazpacho andaluz, czyli andaluzyjski chłodnik
Kulinarne inspiracje na Facebooku
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na FB → https://www.facebook.com/KulinarnePrzygodyGatity
Salmorejo, hiszpański chłodnik pomidorowy |
Salmorejo, hiszpański chłodnik pomidorowy
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 1000 g dojrzałych pomidorów
- 200 g miąższu z bułki
- 100 ml oliwy z oliwek EV
- duży ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- opcjonalnie łyżeczka octu winnego
Wykonanie
- Pomidory parzymy i obieramy ze skórki.
- Kroimy na mniejsze części, wkładamy do blendera wraz z obranym czosnkiem.
- Dokładnie blendujemy, dodajemy pokruszony miąższ i ponownie blendujemy.
- Na koniec dodajemy przyprawy i oliwę. Dokładnie mieszamy.
- Zupę chowamy do lodówki, żeby się porządnie schłodziła.
Komentarze
Prześlij komentarz