Chleb tostowy pszenny
Nie od dziś wiadomo, że chleb upieczony w domu jest najlepszy! Ja piekę go bardzo często, z reguły jest to chleb na zakwasie (chleb razowy pszenny na zakwasie, chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem, chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym), ale w moim piekarniku lądują też chleby drożdżowe (. Tym razem przygotowałam chleb tostowy pszenny. Uważam, że taki domowy jest zdecydowanie zdrowszy, niż ten sklepowy, który zawiera niestety różne zbędne dodatki.
Jeśli obserwujesz mnie również na Instagramie - zostawiam link → kulinarne_przygody_gatity, to wiesz, że od kilku miesięcy moje chleby piekę w formach korzeniewscy24.pl. Są idealne do chlebków na zakwasie, ale nie tylko. Upieczemy w ich każdy rodzaj chleba, a także ciasta, pasztety i mięsa.
Formy ze stali kwasoodpornej to połączenie tradycji z bezpiecznym, zdrowym i ekonomicznym wypiekiem. Tradycyjny, smaczny chleb na naturalnym zakwasie to nie tylko dobry skład, ale również odpowiednia forma przeznaczona do kontaktu z żywnością o charakterze kwaśnym, niezagrażająca zdrowiu konsumenta.
Staranne wykonanie i nieszkodliwy materiał, to najważniejsze cechy, które składają się na jakość formy. Jej wytworzenie wymaga czasu i wiedzy, dlatego koszt dobrego produktu może być nieco wyższy niż tradycyjnej blaszki kupowanej w sklepie. Ale powiem Wam, że to produkt wart swojej ceny i będzie Wam służył przez całe życie.
Formy posiadają pełny atest do kontaktu z żywnością bez wyłączenia produktów o charakterze kwaśnym, nie rdzewieją, nie mają żadnych powłok, są wytrzymałe i w pełni bezpieczne do wypieku prawdziwego dobrego chleba. Wystarczy dobra emulsja do natłuszczania i nie potrzeba żadnych kosztownych powłok nieprzywierających. Dzięki tłuszczowi chleb ma szlachetny, piękny zapach i smakuje jak dawniej. I co ważne, formy można myć w zmywarce.
Przy pieczeniu w tych formach należy tylko pamiętać o dwóch rzeczach:
- podnieść standardową temperaturę pieczenia o 10-15 stopni
- ustawić foremkę na najniższym poziomie w piekarniku
Tym razem testowałam nowość, czyli zamykaną formę do chleba tostowego. Niestety źle wymierzałam proporcje i wyszło mi za dużo ciasta 😀, dlatego chleb musiałam upiec przez przykrycia. Następnym razem zmniejszę ilość składników, tak żeby wyrośnięte ciasto zmieściło się w formie, i wtedy dzięki pokrywie, uzyskam idealny kształt chleba tostowego.
Do mojego chleba użyłam mąki chlebowej typ 750, ale możecie też użyć zwykłej mąki pszennej.
Chleb tostowy pszenny
Czas przygotowania: 3 godziny
Proporcje na formę 26 x 10 cm
Składniki:
- 600 g mąki pszennej chlebowej
- 1 czubata łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 200 ml letniej wody
- 150 ml mleka
- 7 g suszonych drożdży
- 50 g masła pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka oleju + 1 łyżka mleka do posmarowania chleba
- sezam do posypania
Wykonanie
- Do miski wsyp przesianą mąkę, sól, cukier, drożdże, dodaj wodę i mleko.
- Wyrabiaj ciasto przy pomocy miksera przez 5 minut. Dodawaj po kawałku masła i wyrabiaj przez kolejne 5 minut.
- Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 60 minut.
- Po tym czasie złóż ciasto kilkukrotnie na podsypanym mąką blacie kuchennym. Uformuj podłużny bochenek i przełóż do natłuszczonej formy.
- Przykryj formę i odstaw chleb do wyrastania na 50 minut.
- Przed pieczeniem pomaluj chleb mieszanką oleju i mleka, posyp sezamem.
- Piecz chleb w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. przez ok 50 minut, aż się ładnie przyrumieni.
Komentarze
Prześlij komentarz