Ciasto arbuz

zielono-bialo-czerwone-ciasto

Jak dla mnie ciasto arbuz to kwintesencja lata. Jego soczyste kolory i orzeźwiający smak idealnie kojarzą się z wakacyjną porą. Na pewno jest czasochłonne, bo zrobione jest z kilku warstw i trzeba poczekać, aż poszczególne masy stężeją, ale wydaje mi się, że efekt końcowy wszystko wynagradza.

Robienie ciasta proponuję zacząć od przygotowania galaretki, ponieważ ona dosyć długo będzie tężała. W międzyczasie zdążysz upiec ciasto szpinakowe - przy jego kruszeniu postaraj się użyć samego miąższu, bez brązowej skórki - i zrobić pierwszą część masy śmietankowej.

Ważne jest też, aby gotowe ciasto spędziło nieco czasu w lodówce i wszystkie jego części dobrze się schłodziły, wtedy łatwiej będzie się kroiło i nie rozpadnie się. Według mnie, najlepiej smakuje następnego dnia.


Ciasto arbuz

 

Ciasto arbuz

Czas przygotowania: 90 minut +czas oczekiwania

Proporcje na formę 24 x 24 cm

Składniki:

Galaretka arbuzowa

  • 1100 g arbuza
  • 3 galaretki arbuzowe

Ciasto

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 250 ml oleju
  • 1,5 łyżeczki esencji waniliowej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 420 g mąki krupczatki

 Masa śmietankowa (przygotujesz ją w 2 częściach)

  • 200 g kremówki
  • 500 g mascrapone
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 3 łyżeczki żelatyny

 

Wykonanie

  • Z arbuza usuń skórę i pestki i dokładnie go zblenduj. Wlej do garnuszka i podgrzej (nie gotuj) do ok. 60 stopni. Wrzuć galaretki i mieszaj, aż żelatyna się całkowicie rozpuści. Odstaw do wystudzenia, a potem wstaw do lodówki. Wykorzystasz go, jak już się zacznie ścinać.
  • W międzyczasie upiecz ciasto. Szpinak dobrze odparuj na suchej patelni, a następnie go zblenduj i wystudź. 
  • Jajka utrzyj z cukrem na puszysta masę, wlewaj cienkim strumykiem olej, cały czas miksując. Mąkę przesiej z proszkiem, wsypuj partiami do ciasta i miksuj. Na koniec dodaj szpinak i esencję. Wszystko razem zmiksuj.
  • Ciasto przelej na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudź na kratce. Zimne ciasto przekrój na 2 części, dolna część powinna być nieco grubsza. Górną część pokrusz, będzie ona stanowiła wierzch ciasta.
  • Przygotuj pierwszą warstwę masy śmietankowej. 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuść w 1/4 szklanki wrzątku. 100 g kremówki i 250 g mascarpone ubij na sztywna masę z 2 łyżkami cukru pudru. Dodaj żelatynę i krótko zmiksuj. Masę wyłóż na szpinakowy spód i wyrównaj.Wstaw na 20 minut do lodówki.
  • Na śmietanowy spód wyłóż tężejąca galaretkę z  arbuza. Włóż do lodówki. 
  • Przygotuj drugą warstwę masy śmietankowej. 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuść w 1/4 szklanki wrzątku. 100 g kremówki i 250 g mascarpone ubij na sztywna masę z 2 łyżkami cukru pudru. Dodaj żelatynę i krótko zmiksuj.Wyłóż na stężałą galaretkę z arbuza.
  • Ciasto posyp pokruszonym ciastem szpinakowym. Włóż do lodówki na 3-4 godziny.




Komentarze