Lody jeżynowe
Lody zrobione w domu są pyszne i zdrowe i mają jedną ważną przewagę nad tymi tymi sklepowymi: możemy je przygotować z naszych ulubionych składników. W tym roku krzaczki moich jeżyn wprost oszalały, więc wykorzystuję je w kuchni na potęgę. Postanowiłam też zrobić z nich lody. No i widzicie ten piękny kolor!
Lody jeżynowe na bazie kremówki i mleka przygotowałam bez dodatku jajek, więc są bezpieczne przy upałach. Lody robiłam w maszynce do lodów, natomiast jeśli takowej posiadacie, masę lodową po prostu wlejcie bezpośrednio do foremek. Nie zapomnijcie tylko o włożeniu patyczków 😀.
Lody jeżynowe |
Lody jeżynowe
Czas przygotowania: 60 minut + czas mrożenia
Składniki:
- 200 g jeżyn
- 100g cukru
- 200 ml mleka
- 250 ml kremówki
Wykonanie
Na 24 godziny przed przygotowaniem lodów miskę z maszynki wkładamy do zamrażarki.
Mleko podgrzewamy w małym garnuszku wraz z cukrem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Jeżyny blendujemy i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Mieszamy z zimnym mlekiem i chowamy do lodówki na 2-3 godziny.
Po tym czasie kremówkę ubijamy na sztywną masę i delikatnie mieszamy z masą owocową. Wszystko przelewamy do maszynki i kręcimy lody przez około 30 minut. Gotowe lody wkładamy do foremek lub do plastikowego pudełka i mrozimy przez ok. 5 godzin.
Komentarze
Prześlij komentarz