Ogórki kanapkowe z curry

plasterki-ogorka-w-sloiku

To już ostatni moment na zrobienie przetworów z ogórków. W tym roku sezon zaczął się nieco później przez kapryśna wiosnę, więc mogliśmy się cieszyć tymi pysznymi zielonymi warzywami prosta z krzaczka nieco dłużej. 

Na blogu znajdziecie przepisy na kiszone ogórki, ogórki na zupę i ogórki małosolne kimchi. Dziś natomiast zapraszam Was po przepis na pyszne ogórki kanapkowe z curry. Idealne do kanapek i oczywiście nie tylko.


Ogórki kanapkowe z curry

Ogórki kanapkowe z curry

Czas przygotowania: 30 minut
Proporcje na 6 słoików po 500 ml
Składniki:
  • 1,5 kg małych ogórków

Marynata:

  • 500 ml wody
  • 350 g cukru
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 1 łyżka soli 
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 czubata łyżeczka curry
  • 1 łyżka ziarenek czarnego pieprzu
  • kilkanaście ziarenek ziela angielskiego 
  • 3 małe listki laurowe

 

Wykonanie

  • Ogórki umyj i przy pomocy mandoliny lub ostrego noża pokrój w podłużne plastry i ułóż ciasno w słoikach.
  • Składniki na marynatę zagotowuj. Gorącą marynatą wypełnij słoiki, zamknij je i pasteryzuj w garnku z gorącą wodą przez 7 minut od momentu zagotowania.  
  • Po tym czasie wyjmij słoiki, dokręć i studź do góry nogami.




Komentarze