Ogórki kanapkowe z curry
To już ostatni moment na zrobienie przetworów z ogórków. W tym roku sezon zaczął się nieco później przez kapryśna wiosnę, więc mogliśmy się cieszyć tymi pysznymi zielonymi warzywami prosta z krzaczka nieco dłużej.
Na blogu znajdziecie przepisy na kiszone ogórki, ogórki na zupę i ogórki małosolne kimchi. Dziś natomiast zapraszam Was po przepis na pyszne ogórki kanapkowe z curry. Idealne do kanapek i oczywiście nie tylko.
Ogórki kanapkowe z curry |
Ogórki kanapkowe z curry
Czas przygotowania: 30 minut
Proporcje na 6 słoików po 500 ml
Składniki:
- 1,5 kg małych ogórków
Marynata:
- 500 ml wody
- 350 g cukru
- 1,5 szklanki octu 10%
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka gorczycy
- 1 czubata łyżeczka curry
- 1 łyżka ziarenek czarnego pieprzu
- kilkanaście ziarenek ziela angielskiego
- 3 małe listki laurowe
Wykonanie
- Ogórki umyj i przy pomocy mandoliny lub ostrego noża pokrój w podłużne plastry i ułóż ciasno w słoikach.
- Składniki na marynatę zagotowuj. Gorącą marynatą wypełnij słoiki, zamknij je i pasteryzuj w garnku z gorącą wodą przez 7 minut od momentu zagotowania.
- Po tym czasie wyjmij słoiki, dokręć i studź do góry nogami.
Komentarze
Prześlij komentarz