Rafaello z wiśniami (bez pieczenia)
Muszę Ci się przyznać, że nie wiedziałam, że połączenie kokosa z wiśnią jest tak genialne! Dodatkowo w tym cieście i wiśnie i kokos idealne przełamują słodkość masy śmietankowej, a słonawe krakersy nadają mu ciekawego charakteru.
Ciasto składa się z kilku warstw, więc musisz je przygotowywać po kolei. Ja zaczynam zawsze od przygotowania galaretki wiśniowej, bo trochę potrwa, zanim ona wystygnie, a potem zacznie tężeć. Pamiętaj też, aby zawsze sprawdzić jaka jest proporcja żelatyny, której będziesz używać, ponieważ może się ona różnić w zależności od producenta.
Na blogu znajdziesz także przepis na tradycyjne ciasto Rafaello, czyli przygotowane na bazie kremu budyniowego i masła.
Rafaello z wiśniami (bez pieczenia) |
Rafaello z wiśniami bez pieczenia
Proporcje na formę 21 x 22 cm
Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania
- 250 g mascarpone
- 500 ml kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 biała czekolada
- 150 g wiórków koksowych
- 1 galaretka wiśniowa
- 1,2 szklanki wydrylowanych wiśni
- 1 łyżeczka żelatyny*
- 100 g krakersów
- wiórki do posypania ciasta
Wykonanie
- Galaretkę i żelatynę rozpuść w 350 ml wrzątku. Gdy lekko przestygnie dodaj wydrylowane wiśnie. Włóż do lodówki.
- Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do przestudzenia.
- Mascarpone z kremówką ubij na sztywną masę, pod koniec wsyp cukier. Wlej cienkim strumieniem płynną czekoladę, miksując na minimalnych obrotach. Wsyp wiórki i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Formę wyłóż folią spożywczą, ułóż krakersy i wyłóż na nie 1/2 masy kokosowej.
- Na masie ułóż kolejną warstwę krakersów. Formę włóż do lodówki.
- Gdy galaretka wiśniowa zacznie tężeć wyłóż ją na krakersy. Formę włóż do lodówki.
- Na sztywną masę wiśniową wyłóż pozostałą część masy kokosowej, wyrównaj i posyp wiórkami.
- Włóż do lodówki co najmniej na 5-6 godzin.
Komentarze
Prześlij komentarz