Drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi i kruszonką
Drożdżowe ciasto, kruszonka i owoce to idealny tercet! A dodatkowo zapach pieczonego ciasta to wspaniały sposób na poprawę nastroju. Cudowne jest też to, że do tego ciasta pasują wszystkie rodzaje owoców. Tym razem upiekłam drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi i kruszonką. Ostatnio borówki pojawiają się u mnie często, bo moje krzaczki ciągle owocują.
W przepisie napisałam, że do środka bułeczek wkładam po czubatej łyżce owoców, ale jeśli uda Ci się upchnąć ich więcej, to będzie jeszcze lepiej.
Drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi i kruszonką |
Drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi i kruszonką
Składniki na 10 sztuk:
Ciasto:
- 50 g cukru
- 15 g drożdży
- 120 ml mleka, letniego
- 300 g maki pszennej 550
- 60 g masła, roztopionego i chłodnego
- 1 jajko
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Nadzienie:
- 300 g borówek amerykańskich
- ok. 2 łyżki kisielu w proszku
Kruszonka
- 45 g mąki pszennej
- 25 g cukru
- 25 g zimnego masła
Wykonanie
- Mleko lekko podgrzej, dodaj pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki, wymieszaj.
- Rozczyn odstaw na 15 minut.
- Do miski dodaj przesianą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn.
- Ciasto wyrabiaj przy pomocy robota, aż będzie lśniące i nie będzie przyklejać się do miski.
- Ciasto odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około 60 minut, powinno podwoić swoją objętość.
- Przygotuj kruszonkę: masło, mąkę i cukier zagnieć. Kruszonka powinna mieć konsystencję grudek.
- Borówki amerykańskie wymieszaj z kisielem w proszku.
- Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć na kuchennym blacie lekko podsypanym mąką i podziel na 10 części, uformuj kulki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką.
- Zostaw na ok. 25 min. do napuszenia.
- Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza.
- Każdą kulkę ciasta lekko rozgnieć i przy pomocy dna szklanki o małej średnicy wyciśnij na środku dołek. Dołek powinien być głęboki, a ciasto na dnie cienkie.
- Żółtko wymieszaj z 1 łyżką mleka i posmaruj brzegi wszystkich drożdżówek.
- Do dołka nałóż po czubatej łyżce owoców.
- Bułeczki posyp kruszonką.
- Drożdżówki piecz w temperaturze 190ºC (góra-dół) przez około 20 minut.
- Upieczone drożdżówki wystudź na kratce.
Rewelacja ! Właśnie się pieką ❤️
OdpowiedzUsuń