Drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi i kruszonką

okragle-bulki-z-fioletowymi-owocami
 

Drożdżowe ciasto, kruszonka i owoce to idealny tercet! A dodatkowo zapach pieczonego ciasta to wspaniały sposób na poprawę nastroju. Cudowne jest też to, że do tego ciasta pasują wszystkie rodzaje owoców. Tym razem upiekłam drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi i kruszonką. Ostatnio borówki pojawiają się u mnie często, bo moje krzaczki ciągle owocują.
W przepisie napisałam, że do środka bułeczek wkładam po czubatej łyżce owoców, ale jeśli uda Ci się upchnąć ich więcej, to będzie jeszcze lepiej.

Drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi i kruszonką

Drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi i kruszonką

Składniki na 10 sztuk:

Ciasto:

  • 50 g cukru
  • 15 g drożdży
  • 120 ml mleka, letniego
  • 300 g maki pszennej 550
  • 60 g masła, roztopionego i chłodnego
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Nadzienie:

  • 300 g borówek amerykańskich 
  • ok. 2 łyżki kisielu w proszku

Kruszonka

  • 45 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • 25 g zimnego masła




Wykonanie

  • Mleko lekko podgrzej, dodaj pokruszone drożdże, cukier i 2  łyżki mąki, wymieszaj. 
  • Rozczyn odstaw na 15 minut. 
  • Do miski dodaj przesianą  mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn. 
  • Ciasto wyrabiaj przy pomocy robota, aż będzie lśniące i nie będzie przyklejać się do miski. 
  • Ciasto odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około 60 minut, powinno podwoić swoją objętość.
  • Przygotuj kruszonkę: masło, mąkę i cukier zagnieć. Kruszonka powinna mieć konsystencję grudek.
  • Borówki amerykańskie wymieszaj z kisielem w proszku.
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć na kuchennym blacie lekko podsypanym mąką i podziel na 10 części, uformuj kulki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką.
  • Zostaw na ok. 25 min. do napuszenia.
  • Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza.
  • Każdą kulkę ciasta lekko rozgnieć i przy pomocy dna szklanki o małej średnicy wyciśnij na środku dołek. Dołek powinien być głęboki, a ciasto na dnie cienkie. 
  • Żółtko wymieszaj z 1 łyżką mleka i posmaruj brzegi wszystkich drożdżówek.
  • Do dołka nałóż po czubatej łyżce owoców. 
  • Bułeczki posyp kruszonką.
  • Drożdżówki piecz w temperaturze 190ºC (góra-dół) przez około 20 minut. 
  • Upieczone drożdżówki wystudź na kratce.

 

 



Komentarze

Prześlij komentarz