Makaron wstążki z sosem grzybowym
Dziś mam dla Ciebie pomysł na szybki i pyszny jesienny obiad. Oczywiście jesień nierozerwalnie łączy się z grzybami. We wrześniu i w październiku na naszych stołach pojawia się dużo dań z grzybami w roli głównej. Często robię tartę z grzybami, wołowy gulasz, zupę grzybową lub dorsza z sosem borowikowym.
Makaron wstążki z sosem grzybowym robi się bardzo prosto. No i sos ze świeżych grzybów jest najlepszy. Do sosu wykorzystałam podgrzybki, ale Ty możesz go zrobić z tych, które akurat uda się Ci pozbierać lub kupić.
Makaron wstążki z sosem grzybowym |
Makaron wstążki z sosem grzybowym
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1 duża cebula
- 500 g świeżych podgrzybków
- olej do smażenia
- 330 ml śmietanki 30%
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- natka pietruszki
- 1/2 opakowania makaronu wstążki
- starty parmezan do posypania
Wykonanie
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na dużej patelni na rozgrzanym tłuszczu.
- Grzyby pokrój w plasterki, również wrzuć na patelnię i smaż przez 5-7 minut. Gdyby puściły dużo wody, odparuj na dużym ogniu.
- Śmietanę wylej na patelnię, wymieszaj i duś grzyby przez 15 minut. Dodaj przyprawy, posyp natką pietruszki.
- W międzyczasie ugotuj makron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Gorący makaron wymieszaj z sosem, posyp serem, od razu podawaj.
Komentarze
Prześlij komentarz