Rustykalna tarta z borówkami amerykańskimi i poziomkami

okragle-ciasto-z-owocami
 

Ostatnio na naszym stole często goszczą rustykalne tarty. To bardzo wdzięczne kruche ciasto, które robi się bardzo szybko, a do środka możemy włożyć to co mamy akurat pod ręką.  Dosłownie kilka składników i pyszny deser gotowy. Nie wymaga też żadnej foremki, bo pieczemy ją bezpośrednio na papierze do pieczenia. ja robiłam ją też nawet na grillu. Taką tartę można zrobić i na słodko i na wytrawnie.
Rustykalna tarta z borówkami amerykańskimi i poziomkami w pierwszym zamierzeniu miała być upieczona tylko z borówkami, ale znalazłam na krzaczkach kilka poziomek, więc postanowiłam też je dorzucić. Jeśli nie macie poziomek, też będzie pysznie.
Przy robieniu tej tarty warto pamiętać, aby ciasto było dobrze schłodzone, wtedy o wiele lepiej się z nim pracuje.


Rustykalna tarta z borówkami i poziomkami

Rustykalna tarta z borówkami amerykańskimi i poziomkami

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki

Ciasto:

  • 140 z zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki zimnej wody

Wypełnienie:

  • 350 g borówek amerykańskich
  • 2 łyżki trzcinowego cukru
  • poziomki

Wykonanie

  • Składniki na ciasto szybo zagnieć.  Uformuj kulę, owij folią i schowaj do lodówki na 60 minut.
  • Borówki  wymieszaj z cukrem trzcinowym.
  • Ciasto wyjmij z lodówki i na podsypanym mąką blacie rozwałkuj na kształt koła o średnicy około 30 cm. Ułóż na nim borówki (zostaw garść do dekoracji), zostawiając wolne brzegi, które później zawiń do środka.
  • Tartę piecz przez pierwsze 10 minut w temperaturze 200 stopni, następnie około 30 minut w 180 stopniach.
  • Przed podaniem posyp poziomkami i borówkami.



Komentarze