Rustykalna tarta z borówkami amerykańskimi i poziomkami
Ostatnio na naszym stole często goszczą rustykalne tarty. To bardzo wdzięczne kruche ciasto, które robi się bardzo szybko, a do środka możemy włożyć to co mamy akurat pod ręką. Dosłownie kilka składników i pyszny deser gotowy. Nie wymaga też żadnej foremki, bo pieczemy ją bezpośrednio na papierze do pieczenia. ja robiłam ją też nawet na grillu. Taką tartę można zrobić i na słodko i na wytrawnie.
Rustykalna tarta z borówkami amerykańskimi i poziomkami w pierwszym zamierzeniu miała być upieczona tylko z borówkami, ale znalazłam na krzaczkach kilka poziomek, więc postanowiłam też je dorzucić. Jeśli nie macie poziomek, też będzie pysznie.
Przy robieniu tej tarty warto pamiętać, aby ciasto było dobrze schłodzone, wtedy o wiele lepiej się z nim pracuje.
Rustykalna tarta z borówkami i poziomkami |
Rustykalna tarta z borówkami amerykańskimi i poziomkami
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki
Ciasto:
- 140 z zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 3-4 łyżki zimnej wody
Wypełnienie:
- 350 g borówek amerykańskich
- 2 łyżki trzcinowego cukru
- poziomki
Wykonanie
- Składniki na ciasto szybo zagnieć. Uformuj kulę, owij folią i schowaj do lodówki na 60 minut.
- Borówki wymieszaj z cukrem trzcinowym.
- Ciasto wyjmij z lodówki i na podsypanym mąką blacie rozwałkuj na kształt koła o średnicy około 30 cm. Ułóż na nim borówki (zostaw garść do dekoracji), zostawiając wolne brzegi, które później zawiń do środka.
- Tartę piecz przez pierwsze 10 minut w temperaturze 200 stopni, następnie około 30 minut w 180 stopniach.
- Przed podaniem posyp poziomkami i borówkami.
Komentarze
Prześlij komentarz