Suszone pomidory - jak zrobić

plastry-czerwonych-pomidorow
Suszone pomidory - jak zrobić
 

Wrzesień to czas przetworów. W tym miesiącu bardzo dużo się dzieje w naszych kuchniach i sporo warzyw i owoców ląduje  w słoikach. Są to przetwory i na słodko i na wytrawnie. Dziś chciałam opowiedzieć co nieco o suszonych pomidorach. Teraz jest właśnie najlepszy moment, aby je wysuszyć.

Filmik, jak zrobić suszone pomidory znajdziesz na moi Instagramie → https://www.instagram.com/p/C_Yar-bIQq3/.

Suszone pomidory możemy później wykorzystać, jako dodatek do sałatek, dań mięsnych i warzywnych. Możemy ja zamarynować w oliwie z oliwek z dodatkiem przypraw i czosnku. Pomidory możemy też podjadać, tak jak chipsy. Będzie to bardzo pyszna i zdrowa przekąska.

Gorąco też polecam Ci przepis na suszone pomidory w oliwie z ziołami.
 

Jakich pomidorów użyć, w jaki sposób najlepiej i najprościej je ususzyć?


Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.



Suszone pomidory

Suszone pomidory - jak zrobić

Suszymy pomidory dojrzałe, mięsiste, twarde, bez żadnych uszkodzeń, o podłużnym kształcie. Takie które zawierają mało wody i dojrzewały na słońcu, a nie w szklarni.

Najlepsze odmiany: San Marzano, Lima, rzymskie i tak zwane polne.

Istnieją trzy domowe metody suszenia:
  • w piekarniku
  • w suszarce do warzyw
  • na słońcu

Najprostsza i najbardziej skuteczna metoda, to suszenie pomidorów w specjalnej elektrycznej suszarce.

Możemy je suszyć same lub z dodatkiem przypraw, można je też posmarować bardzo delikatnie oliwą.

Jak przygotować pomidory do suszenia


  • Pomidory kroimy wzdłuż na pół.  
  • Układamy na papierowym ręczniku przecięciem do dołu. 
  • Jeśli nie lubimy nasionek, możemy je usunąć. Ja suszę pomidory z nasionkami.
  • Gdy papier wchłonie sok przekładamy pomidory (przecięciem do góry tym razem) na tacki suszarki. Układamy je dosyć ciasno, ale tak, żeby warzywa nie nachodziły na siebie.





Pomidory możemy posypać przyprawami:
  • solą
  • cukrem
  • suszoną bazylią
  • suszonym oregano

Warzywa suszymy przez około 12-16 godzin (czas zależy od wielkości pomidorów), raz na godzinę lub dwie można pozamieniać kolejność tacek, żeby warzywa suszyły się równomiernie. Najwyższa temperatura jest na najniższej tace, a najniższa temperatura na samej górze suszarki.

Po ususzeniu z pomidorów powinny powstać suche plasterki. Przechowujemy je w szklanych suchych słoikach.

Pomidory można też wysuszyć w piekarniku w temperaturze 80-90 stopni przy leciutko uchylonych drzwiczkach. Przecięte na pół pomidory układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Suszenie potrwa krócej, ale wymaga od nas kontrolowania temperatury i samego przebiegu suszenia.


Pomidory możemy też wysuszyć na słońcu, ale w naszym klimacie we wrześniu może to być trudne. Potrzebujemy ostrego słońca i wysokiej temperatury, dlatego z reguły do suszenia warzyw wybieramy te dwie poprzednie metody, czyli piekarnik i suszarkę.




Komentarze