Suszone pomidory - jak zrobić
Suszone pomidory - jak zrobić |
Wrzesień to czas przetworów. W tym miesiącu bardzo dużo się dzieje w naszych kuchniach i sporo warzyw i owoców ląduje w słoikach. Są to przetwory i na słodko i na wytrawnie. Dziś chciałam opowiedzieć co nieco o suszonych pomidorach. Teraz jest właśnie najlepszy moment, aby je wysuszyć.
Filmik, jak zrobić suszone pomidory znajdziesz na moi Instagramie → https://www.instagram.com/p/C_Yar-bIQq3/.
Suszone pomidory możemy później wykorzystać, jako dodatek do sałatek, dań mięsnych i warzywnych. Możemy ja zamarynować w oliwie z oliwek z dodatkiem przypraw i czosnku. Pomidory możemy też podjadać, tak jak chipsy. Będzie to bardzo pyszna i zdrowa przekąska.
Jakich pomidorów użyć, w jaki sposób najlepiej i najprościej je ususzyć?
Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Suszone pomidory |
Suszone pomidory - jak zrobić
Suszymy pomidory dojrzałe, mięsiste, twarde, bez żadnych uszkodzeń, o podłużnym kształcie. Takie które zawierają mało wody i dojrzewały na słońcu, a nie w szklarni.
- w piekarniku
- w suszarce do warzyw
- na słońcu
Najprostsza i najbardziej skuteczna metoda, to suszenie pomidorów w specjalnej elektrycznej suszarce.
Jak przygotować pomidory do suszenia
- Pomidory kroimy wzdłuż na pół.
- Układamy na papierowym ręczniku przecięciem do dołu.
- Jeśli nie lubimy nasionek, możemy je usunąć. Ja suszę pomidory z nasionkami.
- Gdy papier wchłonie sok przekładamy pomidory (przecięciem do góry tym razem) na tacki suszarki. Układamy je dosyć ciasno, ale tak, żeby warzywa nie nachodziły na siebie.
- solą
- cukrem
- suszoną bazylią
- suszonym oregano
Warzywa suszymy przez około 12-16 godzin (czas zależy od wielkości pomidorów), raz na godzinę lub dwie można pozamieniać kolejność tacek, żeby warzywa suszyły się równomiernie. Najwyższa temperatura jest na najniższej tace, a najniższa temperatura na samej górze suszarki.
Pomidory można też wysuszyć w piekarniku w temperaturze 80-90 stopni przy leciutko uchylonych drzwiczkach. Przecięte na pół pomidory układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Suszenie potrwa krócej, ale wymaga od nas kontrolowania temperatury i samego przebiegu suszenia.
Komentarze
Prześlij komentarz