Wiśniowy deser w słoiczku
Póki jeszcze są wiśnie zrób ten pyszny i prosty deser. Połączenie tych lekko kwaskowych owoców zatopionych w galaretce z masą jogurtowo-śmietankową jest rewelacyjne. Jestem pewna, że posmakuje każdemu. Powiem Ci, że u nas błyskawicznie znika z lodówki.
Wiśniowy deser w słoiczku możesz też zrobić z mrożonych owoców lub tych z kompotu. Zamrożone wiśnie można rozmrozić i powstały z nich sok wliczyć w ilość płynu potrzebnego do przygotowania galaretki. Natomiast jeśli masz wiśnie w kompocie, to użyj kompotu zamiast wody. Wtedy galaretka będzie mocno owocowa.
Wiśniowy deser w słoiczku |
Wiśniowy deser w słoiczku
Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania
Składniki
Masa jogurtowa:
- 200 g naturalnego jogurtu
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny*
Galaretka wiśniowa:
- 1 opakowania galaretki wiśniowej (opakowanie na 0,5 l wody)
- 400 ml wody
- ok 200 g świeżych wiśni
* Zawsze sprawdzajmy proporcje producenta podane na opakowaniu
Wykonanie
- Żelatynę namoczoną w 1/4 szklanki wody delikatnie podgrzej w mikrofali i wymieszaj.
- Śmietanę ubij na sztywno. Jogurt zmiksuj z cukrem, a potem wlej cienki strumieniem żelatynę i miksuj dalej. Dodaj śmietanę i delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do szklanych słoiczków lub pucharów i włóż do lodówki.
- Wiśnie wydryluj. Galaretkę rozpuść we wrzątku. Gdy galaretka lekko przestygnie dodaj do niej owoce, a gdy zacznie się ścinać i wyłóż na stężałą masę jogurtową.
- Słoiczki wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz