Flądra pieczona w panko
Flądra pieczona w panko to bardzo prosty i szybki do zrobienia przepis. Pieczona ryba jest bardzo smaczna, zdecydowanie wolę ten sposób na jej przygotowania, niż smażenie. Też będzie chrupiąca, ale nie wchłonie w siebie dodatkowego tłuszczu ze smażenia. Rybę podałam z sosem miodowo-musztardowym, ale będzie tu pasował także zwykły majonez.
Flądra pieczona w panko |
Stornia, czyli flądra
Stornia jest niezwykle popularna w menu nad polskim morzem. Zwyczajowo nazywana jest flądrą. Jest to ryba o asymetrycznej budowie ciała. Przez większość czasu spoczywa na dnie morskim, zakopana w mule, leżąc na boku. W tej pozycji również porusza się, co powoduje, że jedno jej oko przemieszcza się na przeciwną stronę głowy, z reguły naprawą (stąd angielska nazwa righteye flounders).
Dojrzałe osobniki są zielonobrązowe lub brązowe. Ciało mają pokryte drobnymi różnokolorowymi łuskami, których część przekształcona jest w szorstkie, kostne płytki, szczególnie ostre wzdłuż linii na bocznej oraz u podstawy płetwy grzbietowej i odbytowej. Stornie żerują intensywnie po zmroku. W polskiej części Bałtyku dorastają do 40 cm, wyjątkowo osiągają długość 50 cm. Mięso storni jest białe, soczyste, delikatne, o maślanym smaku, ale niestety bardzo ościste. Stornie je się zazwyczaj smażone, grillowane lub w zupach.
---------------------------------------------------------------------
Flądra pieczona w panko
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
- 3 flądry
- panierka panko
- sól
- pieprz
- olej
- suszony tymianek
- świeży tymianek
- cytryna w plastrach
Wykonanie
- Flądry wypatrosz, odetnij głowy.
- Posmaruj ryby olejem z obydwu stron, posyp je solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
- Dokładnie obtocz w panko.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem, ułóż na niej ryby, na każdej połóż plasterek cytryny.
- Piecz ryby w temperaturze 190 stopni przez 20 minut.
- Przed podaniem skrop cytryną i posyp świeżym tymiankiem.
Post powstał przy współpracy z Naturalnie Bałtyckie.
Komentarze
Prześlij komentarz