Krucha tarta z gruszkami i mascarpone

okragle-ciasto-na-drewnie

 

Uwielbiam jesień za jej pyszną sezonowość w kuchni. Targi i stragany kuszą mnogością różnokolorowych owoców i warzyw tak bardzo, że czasami trudno się zdecydować co wybrać 😊. Tym razem jednak decyzję podęłam bardzo szybko, ponieważ miałam ogromną ochotę na gruszki. A jak gruszki, to zdecydowanie na słodko i w duecie z kruchym ciastem. To połączenie jest zawsze niezawodne i zawsze się udaje, ale tym razem postanowiłam je jeszcze urozmaicić o delikatny korzenny krem, który nieodzownie kojarzy się z jesienią. A do kompletu delikatnie podpieczone płatki migdałowe. Do tego rozgrzewająca imbirowo-korzenna herbatka i jestem w niebie. Pycha!

Muszę przyznać, że ta krucha tarta z gruszkami i mascarpone udała się wspaniale i jestem pewna, że swym wspaniałym aromatem umili Ci niejedno jesiennie popołudnie. Natomiast jeśli szukasz różnych sezonowych inspiracji na pyszne ciasta, to zajrzyj na portal Przepisy.pl → kliknij w link www.przepisy.pl. Jest tam mnóstwo prostych i smakowitych dań, oczywiście nie tylko na słodko, z przejrzystymi przepisami krok po kroku. Na pewno każdy znajdzie tam coś dla siebie.


Krucha tarta z gruszkami i mascarpone


Krucha tarta z gruszkami i mascarpone

Proporcje na formę o średnicy 25 cm.

Składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
Krem:
  • 250 g mascarpone
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków

Dodatkowo:
  • 2 gruszki
  • płatki migdałowe do posypania




Wykonanie
  • Składniki na kruche ciasto szybko zagnieć, uformuj z kulę, owiń folia i włóż do lodówki minimum na 60 minut.
  • Po tym czasie rozwałkuj na posypanym mąką blacie na koło o średnicy nieco większej niż forma. Wyklej ciastem formę, łącznie z rantem. Ponakłuwaj widelcem i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 15 minut.
  • W międzyczasie w misce wymieszaj składniki na krem.
  • Gruszki umyj, wytnij gniazdka nasienne i pokrój w ósemki.
  • Na podpieczony spód wylej krem i ułóż gruszki.
  • Piecz tartę przez 30 minut  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż krem się delikatnie zetnie, a  ciasto zezłoci. W połowie tego czasu posyp ciasto płatkami migdałów.
 
 


Komentarze

  1. Chyba się skuszę,właśnie kupiłam gruszki..;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety.Krem zupełnie się nie ściął.Tarta pływa.Smakuje dobrze,ale wygląda tak,że gościom podać nie można,chyba że mają jeść z przysłowiowej jednej michy.Nie wiem co mogło tu pójść źle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie się zastanawiam czemu tak się stało? Sam serek z jajkami nie jest zbyt płynny, pod wpływem temperatury powinien się doskonale ściąć. Nie dodajemy przecież do kremu innych płynów, bardzo to dziwne. Czy to na pewno było mascarpone i tylko 2 jajka?

      Usuń
    2. A może te 30 minut nie wystarczyło? Każdy piekarnik inaczej piecze.

      Usuń
    3. Niestety autorka przepisu nie podała jak zrobić krem. Trzeba oddzielić żółtka od jajka. Żółtka ubić na puszysta pianę z cukrem dodać maskarpone. Białka ubić na sztywna pianę ze szczypta soli i dopiero dodać do reszty delikatnie mieszając nie używając miksera. ; )

      Usuń
    4. Polecam dokładnie przeczytać przepis, jest podany punkt jak zrobić krem i wcale nie trzeba nic ubijać, ani oddzielać żółtek od białek.

      Usuń

Prześlij komentarz