Tartaletki z kremem, figami i malinami
Przed weekendem czas na odrobinę rozpusty. Zapraszam na tartaletki z kremem, figami i malinami. To pyszny i łatwy do przygotowania deser, który także kusi swoim wyglądem. Przy okazji jest też sezonowy, wykorzystałam do niego figi i późne jesienne maliny. To już ostatnie sztuki z moich krzaczków.
Kruche tartaletki wypełniłam szybkim do przygotowania kremem na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. To pyszny duet, który zawsze się udaje i wymaga tylko zmiksowania.
Pamiętaj, żeby krem wykładać na ciastka tuż przed podaniem. Jeśli zrobisz to dużo wcześniej ciasto namoczy się i nie będzie kruche.
Tartaletki z kremem, figami i malinami |
Tartaletki z kremem i figami
Proporcje na foremki o średnicy 10 cm
Składniki
Ciasto:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 130 g masła
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 50 g cukru pudru
Krem:
- 200 g kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- maliny
- 2 figi
- płatki czekolady
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieć. Uformuje kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż na co najmniej godzinę do lodówki.
- Na lekko podsypanym mąką blatem rozwałkuj ciasto na kształt koła. Przy pomocy foremki wykrój ciasto. Wyklej nim foremkę i jej boki. Tak samo postępuj z kolejnymi foremkami.
- Ciasto nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 25-30 minut. Ciasto powinno się upiec na lekko brązowy kolor.
- Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystygnięcia.
- Zimną kremówkę i mascarpone ubij w misce na sztywną masę, pod koniec dodaj cukier. Włóż krem do lodówki na 30 minut.
- Masę wyłóż na tartaletki.
- Figi pokrój na ćwiartki. Tartaletki udekoruj figami, malinami i czekoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz