Tartaletki z kremem, figami i malinami



Przed weekendem czas na odrobinę rozpusty. Zapraszam na tartaletki z kremem, figami i malinami. To pyszny i łatwy do przygotowania deser, który także kusi swoim wyglądem. Przy okazji jest też sezonowy, wykorzystałam do niego figi i późne jesienne maliny. To już ostatnie sztuki z moich krzaczków.

Kruche tartaletki wypełniłam szybkim do przygotowania kremem na bazie śmietanki kremówki  i serka mascarpone. To pyszny duet, który zawsze się udaje i wymaga tylko zmiksowania.

Pamiętaj, żeby krem wykładać na ciastka tuż przed podaniem. Jeśli zrobisz to dużo wcześniej ciasto namoczy się i nie będzie kruche.


Tartaletki z kremem, figami i malinami


Tartaletki z kremem i figami

Proporcje na foremki o średnicy 10 cm
Składniki
Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 130 g masła
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru pudru
Krem:
  • 200 g kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 4  łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • maliny
  • 2 figi
  • płatki czekolady


Wykonanie:

  • Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieć. Uformuje kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż na co najmniej godzinę do lodówki.
  • Na lekko podsypanym mąką blatem rozwałkuj ciasto na kształt koła. Przy pomocy foremki wykrój ciasto. Wyklej nim foremkę i  jej boki. Tak samo postępuj z kolejnymi foremkami.
  • Ciasto nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 25-30 minut. Ciasto powinno się upiec na lekko brązowy kolor. 
  • Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystygnięcia.
  • Zimną kremówkę i mascarpone ubij w misce na sztywną masę, pod koniec dodaj cukier. Włóż krem do lodówki na 30 minut.
  • Masę wyłóż na tartaletki.
  • Figi pokrój na ćwiartki. Tartaletki udekoruj figami, malinami i czekoladą.

 

Komentarze