Żurawina z gruszką na zimę
Muszę przyznać, że nie wyobrażam sobie świątecznego indyka czy też pasztetu bez domowej żurawiny. W domu lubimy ją, tak samo jak borówkę, czyli brusznicę. Przygotowanie takiej pysznej konfitury jest bardzo proste i nie wymaga wiele czasu. Ja z reguły robię ją w dwóch wersjach: samą, bez żadnych dodatków oraz z gruszką. Jeśli wolisz, zamiast gruszki można też oddać jabłko.
Żurawina z gruszką idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs, czy to na zimno czy też na gorąco. Idealnie komponuje się z dziczyzną. Pysznie smakuje nie tylko jako dodatek, ale może też być dodawana do gotowania czy pieczenia. Na przykład glazura z żurawiny nadaje pieczonemu drobiowy rewelacyjny smak, a skórka przypieka się na chrupiąco.
Na blogu znajdziesz także → https:/najlepsze przepisy z gruszkami w roli głównej
Żurawina z gruszką na zimę |
Żurawina z gruszką na zimę
Czas przygotowania: 45 minut
Proporcje na 3 słoiki o poj. 500 m i 1 o poj. 330 ml
Składniki:
- 1000 g żurawiny
- 600 g cukru
- 500 g twardych gruszek
Wykonanie
- Świeżą żurawinę wrzuć do garnka, sparz wrzątkiem i odcedź.
- Owoce wrzuć do szerokiego płaskiego rondla, dodaj 500 g cukru i gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Owoce puszczą sok i będą strzelać.
- Wtedy zdejmij pokrywkę i zwiększ nieco ogień. Gotuj przez około 30 minut, aż płyn lekko odparuje.
- Gruszki umyj, podziel na ósemki, wytnij gniazdka nasienne.
- W małym garnku zagotuj 250 ml wody z dodatkiem pozostałego cukru (100g). Włóż do syropu gruszki i gotuj przez 2 minuty.
- Gruszki odcedź i przełóż do żurawiny. Wszystko delikatnie wymieszaj.
- Gorące owoce wkładaj do wyparzonych słoików, zostawiając na górze ok 1 cm. wolnego miejsca. Mocno dokręć i odstaw do góry nogami na blacie, przykryj ścieżeczką.
Komentarze
Prześlij komentarz