Dyniowy przekładaniec z kremem i orzechami
Dziś zapraszam na coś słodkiego, ale w dalszym ciągu z dynią w roli głównej. Powiem Ci, że bardzo lubię ciasta przygotowane z dodatkiem dyniowego puree i korzennymi przyprawami, mają ciekawy smak i piękny kolor.
Tym razem jest to dyniowy przekładaniec z kremem i orzechami włoskimi. Krem zrobiłam na bazie serka mascarpone i śmietanki kremówki 30%. To najprostszy krem, robi się go błyskawicznie i zawsze wychodzi.
Dobrze jest przygotować ciasto dzień wcześniej i dać mu poleżeć kilka godzin w chłodnym miejscu. Krem stężeje, a blaty nieco zmiękną.
Dyniowy przekładaniec z kremem i orzechami |
Dyniowy przekładaniec z kremem i orzechami
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki
Ciasto:
- 100 g cukru
- 3 jajka
- szczypta soli
- 200 puree z pieczonej dyni
- 200 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/3 łyżeczki mielonych goździków
Krem
- 250 g mascarpone
- 200 ml kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów
Wykonanie
- Jajka z dodatkiem soli i cukru ubij na puszystą masę.
- Dodaj puree z dyni i zmiksuj ma małych obrotach.
- Mąkę przesiej ze wszystkimi przyprawami, dodawaj stopniowo do ciasta, miksując na małych obrotach.
- Ciasto przełóż na papier do pieczenia i uformuj prostokąt o wymiarach 24 x 36 cm.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
- Po upieczeniu zostaw do całkowitego wystudzenia.
- Pokrój na 3 kawałki o wymiarach 24 x 12 cm.
- Kremówkę ubij z mascarpone na sztywną masę, pod koniec ubijania dodaj cukier. Masę podziel na 3 części. Posmaruj nią pierwszy kawałek ciasta, posyp orzechami, ułóż kolejny blat ciasta, posmaruj kremem, posyp orzechami i połóż ostatni blat. Posmaruj go kremem i posyp orzechami.
- Ciasto przełóż w chłodne miejsce. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Komentarze
Prześlij komentarz