Gładzica duszona w porach i winie
Gładzica duszona w porach i winie |
Gładzica
Obok flądry i turbota należy do pospolitych bałtyckich płastug, czyli ryb flądrowatych. Występuje głównie w zachodniej i środkowej część Morza Bałtyckiego, gdzie zasolenie jest względnie wysokie. Młode osobniki najchętniej przebywają na piaszczystym lub gliniastym dnie w strefie przybrzeżnej, dorosłe preferują wody średnio głębokie. W południowym Bałtyku dorasta do 45–50 cm. Ciało gładzicy jest pokryte szczelnie przylegającymi drobnymi, gładkimi owalnymi łuskami.
Mięso gładzicy jest chude, delikatne, zwięzłe. Filety białe lub mlecznobiałe. Mięso bardzo smaczne, cenione wyżej niż mięso storni. Można ją smażyć, piec, dusić w winie, w jarzynach, przyrządzać na parze. Popularne są smażone filety (w cieście, w panierce) z frytkami i sosem remoulade (na bazie majonezu).
Gładzica duszona w porach i winie
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
- 2 gładzice
- 1 duży por
- 1 mała cebula
- 1 średnia marchewka
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki kremówki
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- świeży rozmaryn
- oliwa do smażenia
Wykonanie
- Ryby wypatrosz, odetnij głowy i wypłucz pod zimną wodą. Osusz ręcznikiem papierowym.
- Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na dużej patelni na rozgrzanej oliwie.
- Pora pokrój w plasterki i dorzuć do cebuli, chwilę smaż.
- Marchewkę obierz i pokrój w półplasterki, dorzuć do warzyw i podlej 1/2 szklanki wody. Duś 5 minut pod przykryciem. Wlej śmietankę i wino, wymieszaj.
- Na górze ułóż ryby, posyp rozmarynem, solą i pieprzem, a patelnię przykryj pokrywką. Duś przez 30 minut. Ryby ugotują się na parze.
Wpis powstał we współpracy z Naturalnie Bałtyckie.
#naturalniebałtyckie
Komentarze
Prześlij komentarz