Korzenny dżem z pigwy z imbirem
Korzenny dżem z pigwy z imbirem |
Pigwa, to żółty owoc, który swoim kształtem bardzo przypomina gruszkę, dlatego też nazywa się pigwą gruszkową. Występuje również w nieco mniejszej odmianie pod nazwą pigwowca japońskiego. Obydwie odmiany wspaniale sobie dają radę w naszym klimacie i obydwie są jadalne.
Pigwy są bardzo zdrowe, zawierają dużo witaminy C, B6 i B12, a także żelazo, potas, wapń, błonnik i pektyny. Doskonale wspomaga naszą odporność w okresie jesienno-zimowym.
Idealnie nadają się na przetwory, na surowo raczej się ich nie jada, można z nich natomiast zrobić sok.
Dziś zapraszam po przepis na korzenny dżem z pigwy z imbirem. Wspaniale pachnie jesienią, można go jeść na kanapkach lub potraktować, jako dodatek do pieczonego drobiu: kaczki, gęsi lub indyka.
Korzenny dżem z pigwy z imbirem |
Korzenny dżem z pigwy z imbirem
Czas przygotowania: 120 minut
Proporcje na 3 słoiki o poj. ok 250 ml
Składniki:
- 700 g pigwy
- sok 1/2 cytryny
- 300 g cukru
- 2 cm kawałek imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
Wykonanie
- Pigwę pokrój w ósemki i usuń z niej gniazdka nasienne.
- Pokrój w kostkę, przełóż do szerokiego rondla z grubym dnem, skrop sokiem z cytryny i wlej 1/2 szklankę wody.
- Owoce podgrzewaj na małym ogniu pod przykryciem, raz na jakiś czas mieszając.
- Gdy zmiękną wsyp cukier i dodaj drobniutko posiekany imbir.
- Gotuj na malutkim ogniu przez około 30 minut, aż owoce będą szkliste, wtedy dodaj przyprawy. Dokładnie wymieszaj i po 3 minutach przełóż do suchych i wyparzonych słoiczków.
- Wystudź stawiając słoiki do góry nogami.
Komentarze
Prześlij komentarz