Pieczony łosoś z czosnkiem i natką
Zawsze najbardziej smakują mi pieczone ryby, choć i tymi smażonymi nie pogardzę, tylko, że one z reguły ociekają tłuszczem. Raz na jakiś czas można więc zaszaleć 😀, ale nie za często.
Pieczony łosoś z czosnkiem i natką to jedno z moich ulubionych rybnych dań. Robi się je błyskawicznie, pamiętaj tylko żeby kupić rybę ze skórą; jest dużo smaczniejsza i nie rozpadnie się podczas pieczenia. Do tego porządna micha sałaty z warzywami i jestem zachwycona.
Może i Ty spróbujesz?
Pieczony łosoś z czosnkiem i natką
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 500 g fileta z łososia ze skórą
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki
- szczypta płatków chili
- 3 łyżki oliwy z oliwek EV
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Wykonanie
- W moździerzu utrzyj czosnek, natkę, sól, pieprz, chili i łyżką oliwy. Gdy czosnek z natką będą roztarte dolej pozostałą oliwę.
- Marynatą posmaruj rybę. Odstaw na 30 minut.
- Rybę ułóż w żaroodpornym naczyniu na papierze do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
- Rybę podaj skropioną sokiem z cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz