Restauracja Akademia
Są takie miejsca na kulinarnej mapie Warszawy, do których zawsze wracam z ogromną przyjemnością, bo wiem, że nie zawiodę się na serwowanych tam daniach. I takim właśnie miejscem jest Restauracja Akademia, które znajduje się na Mokotowie. Szef kuchni serwuje tu tradycyjne dania polskiej kuchni ozdabiając klasykę w nowoczesność.
Restauracja Akademia
Podczas mojej ostatniej wizyty w Restauracji Akademia na naszym stole, oczywiście oprócz klasyki, czyli wołowego tatara, którego zawsze tu zamawiam, pojawiły się dania z gęsiną w roli głównej.
Restauracja urozmaiciła swoje menu sezonową wkładką, pojawiły się niej pyszne pozycje:
- krupnik na gęsinie
- z żołądkami gęsimi
- carpaccio z półgęska z konfitura z figi
- gęsie żołądki z borowikami
- sałatka z gęsimi wątróbkami na musie malinowym
- pierogi z gęsiną w sosie wiśniowym
- noga z gęsi z Podlasia z sosem różanym, konfiturą z dyni i kopytkami
- na specjalne zamówienie cała gęś faszerowana wątróbką, chałką i morelami
Do dań z gęsiną restauracja rekomenduje wina z Winnicy Turnau.
Komentarze
Prześlij komentarz