Syrop z pigwy
Syrop z pigwy |
Dziś zapraszam na kolejny przepis ze zdrową pigwą w roli głównej. Syrop z pigwy będzie idealnym dodatkiem do jesiennej czy zimowej herbaty. W domu pijamy go też z samą wodą, wtedy zachowuje wszystkie swoje wartości odżywcze.
Jeśli chcesz przechowywać dłużej syrop musisz go zapasteryzować. Około 15 minut od momentu zagotowania przy butelkach 250 ml zupełnie wystarczy. Niepasteryzowany syrop postoi w lodówce do dwóch tygodni.
Pigwa na blogu
Więcej przepisów na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań na dłużej, będzie mi miło.
Syrop z pigwy |
Syrop z pigwy
Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania
Proporcje na 3 butelki o pojemności ok. 250 ml
Składniki:
- 1000 g pigwy
- 500 g cukru
Wykonanie
- Owoce pokrój w ósemki, usuń gniazdka nasienne.
- Pigwę zetrzyj na grubej tarce.
- Wymieszaj z cukrem i przełóż do słoika. Przykryj gazą i odstaw na 2-3 dni.
- Raz na jakiś czas potrząśnij słoikiem.
- Zlej sok do butelki, pozostałe owoce odciśnij dokładnie na sitku wyłożonym gazą.
- Odciśniętą pigwę zalej 2 szklankami przegotowanej wody i ponownie odciśnij. Powstały płyn wymieszaj z sokiem.
- Przelej do suchych i czystych butelek, zakręć. Przechowuj w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz