Tartaletki z borówką i gruszką


okragle-ciasteczka-z-czerwona-galaretka


Tartaletki z borówką i gruszką to idealna propozycja na imprezową przekąskę, ale możemy je też podać jako dodatek do mięs. Tartaletki można też przez chwilę podgrzać w piekarniku i podać je na ciepło, wtedy ser delikatnie się rozpuści.
Te wytrawne tartaletki są bardzo proste do przygotowania i robi się je szybko,  a jak widzisz efekt na stole jest wspaniały. I zapewniam, że bardzo szybko znikają z talerzy.


Tartaletki z borówką i gruszką


Tartaletki z borówką i gruszką

Czas przygotowania: 50 minut

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • słoik galaretki borówka z gruszką 
  • ser camembert
  • świeży tymianek 





Wykonanie

  • Z ciasta wykrój kółka o średnicy ok. 58 mm, każda tartaletka będzie się składała z 3 kółek: 1 pełnego i 2 z wyciętym środkiem. Środek wytnij przy pomocy kieliszka o średnicy ok. 38 mm.
  • Pełne kółko posmaruj rozmąconym jajkiem i ułóż na nim wycięte kółko, posmaruj jajkiem i połóż kolejne, wszystko posmaruj jajkiem. Tak postępuj z kolejnymi tartaletkami.
  • Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
  • Po upieczeniu do środka ciasteczek włóż ok. łyżeczki galaretki i kawałki sera, ozdób świeżym tymiankiem.



Komentarze