Tartaletki z borówką i gruszką
Tartaletki z borówką i gruszką to idealna propozycja na imprezową przekąskę, ale możemy je też podać jako dodatek do mięs. Tartaletki można też przez chwilę podgrzać w piekarniku i podać je na ciepło, wtedy ser delikatnie się rozpuści.
Te wytrawne tartaletki są bardzo proste do przygotowania i robi się je szybko, a jak widzisz efekt na stole jest wspaniały. I zapewniam, że bardzo szybko znikają z talerzy.
Tartaletki z borówką i gruszką
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- słoik galaretki borówka z gruszką
- ser camembert
- świeży tymianek
Wykonanie
- Z ciasta wykrój kółka o średnicy ok. 58 mm, każda tartaletka będzie się składała z 3 kółek: 1 pełnego i 2 z wyciętym środkiem. Środek wytnij przy pomocy kieliszka o średnicy ok. 38 mm.
- Pełne kółko posmaruj rozmąconym jajkiem i ułóż na nim wycięte kółko, posmaruj jajkiem i połóż kolejne, wszystko posmaruj jajkiem. Tak postępuj z kolejnymi tartaletkami.
- Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
- Po upieczeniu do środka ciasteczek włóż ok. łyżeczki galaretki i kawałki sera, ozdób świeżym tymiankiem.
Komentarze
Prześlij komentarz