Kruche ciasteczka migdałowo-pomarańczowe


Dziś podrzucam Wam jeszcze jeden świąteczny przepis na ciasteczka. Ciasteczka migdałowo-pomarańczowe w składnikach mają mielone migdały i skórkę pomarańczową, więc wspaniale pachną Bożym Narodzeniem.
Z rozwałkowanego ciasta możecie wycinać Wasze ulubione kształty, ja akurat wybrałam foremki z choinką. Upieczone ciasteczka przechowuj w szklanym suchym słoju lub w metalowych puszkach, wtedy  nie stracą na kruchości.


Ciasteczka migdałowo-pomarańczowe


Kruche ciasteczka migdałowo-pomarańczowe

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki mielonych migdałów
  • otarta skórka z pomarańczy
  • 150 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • opcjonalnie 2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowe



Wykonanie

  • Wszystkie składniki szybko zagnieć, uformuj kulę, owiń filią spożywczą i schowaj na 2 godziny do lodówki.
  • Po tym czasie ciasto wałkuj partiami na blacie posypanym mąką. Powinno ono mieć grubość ok. 3 mm. Przy pomocy foremki wykrawaj prostokąty, a następnie odciśnij wzorek choinki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Ciasteczka powinny się delikatnie zezłocić. Po upieczeniu wystudź je na kratce.



Komentarze