Kruche ciasteczka migdałowo-pomarańczowe
Dziś podrzucam Wam jeszcze jeden świąteczny przepis na ciasteczka. Ciasteczka migdałowo-pomarańczowe w składnikach mają mielone migdały i skórkę pomarańczową, więc wspaniale pachną Bożym Narodzeniem.
Z rozwałkowanego ciasta możecie wycinać Wasze ulubione kształty, ja akurat wybrałam foremki z choinką. Upieczone ciasteczka przechowuj w szklanym suchym słoju lub w metalowych puszkach, wtedy nie stracą na kruchości.
Kruche ciasteczka migdałowo-pomarańczowe
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki mielonych migdałów
- otarta skórka z pomarańczy
- 150 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- opcjonalnie 2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowe
Wykonanie
- Wszystkie składniki szybko zagnieć, uformuj kulę, owiń filią spożywczą i schowaj na 2 godziny do lodówki.
- Po tym czasie ciasto wałkuj partiami na blacie posypanym mąką. Powinno ono mieć grubość ok. 3 mm. Przy pomocy foremki wykrawaj prostokąty, a następnie odciśnij wzorek choinki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Ciasteczka powinny się delikatnie zezłocić. Po upieczeniu wystudź je na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz