Likier kawowy (bez mleka)

brazowy-plyn-w-kieliszku
 

Okres przedświąteczny, to czas kiedy z ogromną przyjemnością zaczynam szykować różnego rodzaju nalewki i likiery. Mogą być idealnym prezentem pod choinkę, takim zrobionym od serca lub słodkim zwieńczeniem świątecznych rodzinnych biesiad. 

Dziś mam dla Ciebie przepis na likier kawowy bez mleka. Mleczną wersję znajdziesz tutaj → domowy likier kawowy. Robi się go szybko i prosto, a smakuje wybornie. W domu pijemy go z dodatkiem lodu lub po prostu wlewamy do cappuccino. Jest idealny nie tylko od święta, ale uprzyjemni także jesienne chłodne wieczory.

Spróbuj też przepisu na: 


Likier kawowy


Likier kawowy

Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania

Składniki:

  • 500 ml kawy espresso
  • 370 g cukru
  • 200 ml spirytusu 96%
  • 50 ml rumu
  • 1 laska wanilii


Wykonanie

  • Do gorącej kawy wsyp cukier, dokładnie wymieszaj i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
  • Do zimnego płynu dodaj obydwa alkohole i rozkrojoną laskę wanilii. Wymieszaj.
  • Przelej do butelek, dokładnie zakręć i odstaw w zimne i chłodne miejsce.
  • Po około 3 tygodniach likier jest gotowy, ale najlepiej smakuje po 2 miesiącach leżakowania.
  • Przed użyciem potrząśnij dobrze butelką, bo na dole może się zrobić kawowy osad. Jeśli wolisz przejrzysty płyn, przefiltruj likier przez papierowy filtr.



Komentarze