Likier kawowy (bez mleka)
Okres przedświąteczny, to czas kiedy z ogromną przyjemnością zaczynam szykować różnego rodzaju nalewki i likiery. Mogą być idealnym prezentem pod choinkę, takim zrobionym od serca lub słodkim zwieńczeniem świątecznych rodzinnych biesiad.
Dziś mam dla Ciebie przepis na likier kawowy bez mleka. Mleczną wersję znajdziesz tutaj → domowy likier kawowy. Robi się go szybko i prosto, a smakuje wybornie. W domu pijemy go z dodatkiem lodu lub po prostu wlewamy do cappuccino. Jest idealny nie tylko od święta, ale uprzyjemni także jesienne chłodne wieczory.
Spróbuj też przepisu na:
Likier kawowy |
Likier kawowy
Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 500 ml kawy espresso
- 370 g cukru
- 200 ml spirytusu 96%
- 50 ml rumu
- 1 laska wanilii
Wykonanie
- Do gorącej kawy wsyp cukier, dokładnie wymieszaj i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
- Do zimnego płynu dodaj obydwa alkohole i rozkrojoną laskę wanilii. Wymieszaj.
- Przelej do butelek, dokładnie zakręć i odstaw w zimne i chłodne miejsce.
- Po około 3 tygodniach likier jest gotowy, ale najlepiej smakuje po 2 miesiącach leżakowania.
- Przed użyciem potrząśnij dobrze butelką, bo na dole może się zrobić kawowy osad. Jeśli wolisz przejrzysty płyn, przefiltruj likier przez papierowy filtr.
Komentarze
Prześlij komentarz