Piernik marchewkowy
Piernik marchewkowy |
Piernik marchewkowy
Jeśli nie udało Ci się przygotować ciasta na piernik dojrzewający, to nic straconego, poratuje Cię przepisem na prosty i szybki piernik marchewkowy. Jest bardzo łatwy do przygotowania, w środku ma rodzynki i orzechy, wspaniale również pachnie przyprawami korzennymi.
Możesz go zrobić na ostatnią chwilę, albo przygotować ze 2 dni przed świętami - wtedy przechowuj go w chłodnym miejscu, najlepiej w pojemniku, żeby nie wysechł.
Inne piernikowe inspiracje na blogu
- piernik last minute z kremem grysikowym
- piernik staropolski dojrzewający
- keks piernikowy
- piernik z powidłami i czekoladą
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Piernik marchewkowy |
Piernik marchewkowy z orzechami
Czas przygotowania: 90 minut
Proporcje na formę o wymiarach 27 x 11 cm
Składniki
Ciasto
- 3 jajka
- 1 łyżka miodu
- 110 g cukru trzcinowego
- 6 łyżek oleju
- 1 średnia marchewka (ok.160-180 g)
- 230 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżka kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 40 g posiekanych orzechów włoskich
- 70 g rodzynek
Polewa czekoladowa:
- 1 łyżka miękkiego masła
- 50 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki 30%
Wykonanie
- Do miski wrzuć jajka, cukier, miód, wlej olej i zmiksuj.
- Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj ją do masy.
- Do drugiej miski przesiej mąkę wraz z przyprawami.
- Suche składniki dodaj do mokrych i ponownie zmiksuj.
- Na koniec dodaj rodzynki i posiekane orzechy, wymieszaj.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do nie ciasto. Wierzch wyrównaj przy pomocy łyżki zwilżonej zimną wodą.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 55 minut, aż do suchego patyczka.
- Wyjmij z formy i wystudź na kratce.
- W garnku podgrzej śmietankę, dodaj masło i czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści.
- Na koniec ciasto polej polewą, a następnie posyp orzechami i cukrową posypką.
W przepisie chyba jest błąd, niemożliwe zeby dlugosc formy była 11 cm, to bardzo mało, chyba chodziło o szerokość, to by pasowało. A wobec tego jaka powinna byc długosc foremki?:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za czujność :). Błąd już naprawiony, długość to 27 cm
Usuń