Piernik marchewkowy

brazowe-ciasto-z-czekolada
Piernik marchewkowy 
 

Piernik marchewkowy 

Jeśli nie udało Ci się przygotować ciasta na piernik dojrzewający, to nic straconego, poratuje Cię przepisem na prosty i szybki piernik marchewkowy. Jest bardzo łatwy do przygotowania, w środku ma rodzynki i orzechy, wspaniale również pachnie przyprawami korzennymi.

Możesz go zrobić na ostatnią chwilę, albo przygotować ze 2 dni przed świętami - wtedy przechowuj go w chłodnym miejscu, najlepiej w pojemniku, żeby nie wysechł.


Inne piernikowe inspiracje na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy na świąteczne pierniki. Aby przejść do wybranego przepisu należy kliknąć w wybrany link:

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.


Piernik marchewkowy


 

Piernik marchewkowy z orzechami

Czas przygotowania: 90 minut

Proporcje na formę o wymiarach 27 x 11 cm

Składniki
Ciasto

  • 3 jajka
  • 1 łyżka miodu
  • 110 g cukru trzcinowego
  • 6 łyżek oleju
  • 1 średnia marchewka (ok.160-180 g)
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 40 g posiekanych orzechów włoskich
  • 70 g rodzynek

Polewa czekoladowa:

  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%


 

Wykonanie

  • Do miski wrzuć jajka, cukier, miód, wlej olej i zmiksuj.
  • Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj ją do masy.
  • Do drugiej miski przesiej mąkę wraz z przyprawami.
  • Suche składniki dodaj do mokrych i ponownie zmiksuj.
  • Na koniec dodaj rodzynki i posiekane orzechy, wymieszaj.
  • Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do nie ciasto. Wierzch wyrównaj przy pomocy łyżki zwilżonej zimną wodą.
  • Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 55 minut, aż do suchego patyczka.
  • Wyjmij z formy i wystudź na kratce.
  • W garnku podgrzej śmietankę, dodaj masło i czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści.
  • Na koniec ciasto polej polewą, a następnie posyp orzechami i cukrową posypką.





Komentarze

  1. W przepisie chyba jest błąd, niemożliwe zeby dlugosc formy była 11 cm, to bardzo mało, chyba chodziło o szerokość, to by pasowało. A wobec tego jaka powinna byc długosc foremki?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za czujność :). Błąd już naprawiony, długość to 27 cm

      Usuń

Prześlij komentarz