Sałatka z makreli z ziemniakami
Makrela to pyszna i zdrowa ryba, która na naszych stołach pojawia się przede wszystkim, jako ryba wędzona. Warto jednak spróbować jej także w postaci świeżej, bo wtedy możemy z niej wyczarować mnóstwo pysznych dań.
Jak wiecie, ja lubię przygotowywać ryby szybko i prosto, więc dziś w ramach projektu przygotowałam rybną sałatkę. Sałatka z makreli z ziemniakami może być podawana zarówno na ciepło, jaki i na zimno.
Sałatka z makreli z ziemniakami |
Sałatka z makreli z ziemniakami
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 2 świeże wypatroszone makrele
- 5 ugotowanych w mundurkach ziemniaków
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 kiszone ogórki
- zmielony czerwony pieprz
- sól
- natka pietruszki
Sos jogurtowy:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- sól
- pieprz
- sok z 1/2 cytryny
Wykonanie
- Ryby opłucz pod zimną wodą, osusz papierowym ręcznikiem, posmaruj oliwą, oprósz solą i pieprzem.
- Grilluj na rozgrzanym grillu przez około 10 minut z każdej strony. Ryby można też upiec w piekarniku.
- Z upieczonych ryb wyjmij mięso.
- Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plasterki, ogórki pokrój w kostkę, a cebulę w piórka.
- Na dużym talerzu ułóż ziemniaki, kawałki ryby, cebulę i ogórki.
- Przygotuj sos, wymieszaj w miseczce wszystkie składniki.
- Sałatkę delikatnie posól i posyp czerwonym pieprzem oraz posiekaną natką, podawaj z sosem.
Wpis powstał przy współpracy z Naturalnie Bałtyckie #naturalnie bałtyckie
Komentarze
Prześlij komentarz