Jednogarnkowe danie z chorizo i ciecierzycą
Jednogarnkowe danie z chorizo i ciecierzycą, to idealna propozycja na styczniowe chłodne dni. Doskonale nas rozgrzeje i nasyci. Ja osobiście bardzo lubię takie potrawy dwa w jednym, czyli kompletne danie obiadowe, które robi i za zupę i za drugie danie. A na dodatek robi się je szybko i prosto i na drugi dzień też wspaniale smakuje.
Jednogarnkowe danie z chorizo i ciecierzycą |
Jednogarnkowe danie z chorizo i ciecierzycą
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 1 cebula
- 700 g ugotowanych ziemniaków
- 1 spora marchewka
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 400 g surowego chorizo
- 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól
- pieprz
- natka do posypania
Wykonanie
- Chorizo pokrój w plasterki, cebulę w kostkę, marchewkę w pół pasterki.
- Kiełbasę wrzuć na patelnię i smaż na małym ogniu, aż puści tłuszcz, wtedy dorzuć cebulę i smaż przez 5 minut.
- Następnie dodaj marchewkę, wlej około 1 szklanki wody i duś na małym ogniu. Gdy marchewka będzie miękka wlej wino i wrzuć ciecierzycę.
- Duś na małym ogniu przez 10 minut. Na koniec dodaj pokrojone w spore kawałki ziemniaki i gotuj kolejne 5 minut i przypraw.
- Podaj posypane natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz