Jednogarnkowe danie z chorizo i ciecierzycą



Jednogarnkowe danie z chorizo i ciecierzycą, to idealna propozycja na styczniowe chłodne dni. Doskonale nas rozgrzeje i nasyci. Ja osobiście bardzo lubię takie potrawy dwa w jednym, czyli kompletne danie obiadowe, które robi i za zupę i za drugie danie. A na dodatek robi się je szybko i prosto i na drugi dzień też wspaniale smakuje.


Jednogarnkowe danie z chorizo i ciecierzycą

 

Jednogarnkowe danie z chorizo i ciecierzycą

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • 1 cebula
  • 700 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 spora marchewka
  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 400 g surowego chorizo
  • 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • natka do posypania

 

Wykonanie

  • Chorizo pokrój w plasterki, cebulę w kostkę, marchewkę w pół pasterki. 
  • Kiełbasę wrzuć na patelnię i smaż na małym ogniu, aż puści tłuszcz, wtedy dorzuć cebulę i smaż przez 5 minut. 
  • Następnie dodaj marchewkę, wlej około 1 szklanki wody i duś na małym ogniu. Gdy marchewka będzie miękka wlej wino i wrzuć ciecierzycę. 
  • Duś na małym ogniu przez 10 minut. Na koniec dodaj pokrojone w spore kawałki ziemniaki i gotuj kolejne 5 minut i przypraw. 
  • Podaj posypane natką pietruszki.


 

Komentarze