Likier słony karmel
Karnawał, to idealny czas na zrobienie sobie domowego likieru. Na blogu znajdziesz przepisy na:
A teraz przyszedł czas na likier słony karmel. Ja przygotowałam go na bazie wódki, ale można do niego też dodać odrobinę spirytusu, wtedy będzie mocniejszy. Natomiast jeśli masz w domu płatki soli, to możesz ich użyć, jako dodatku zamiast soli. Są delikatniejsze w smaku.
Likier słony karmel |
Likier słony karmel
Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 1 puszka kajmaku
- 500 ml kremówki 30%
- 500 ml wódki
- 1 łyżeczka soli morskiej grubej
Wykonanie
- W garnku podgrzewaj delikatnie kremówkę i kajmak.
- Mieszaj, a gdy się połączą odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Wtedy wlewaj cienkim strumieniem wódkę i cały czas mieszaj.
- Sól rozetrzyj w moździerzu i dodaj do likieru, wymieszaj.
- Płyn przelej do suchych butelek i zakręć.
Witam. Ile czasu może stać taki likier?
OdpowiedzUsuńDzień dobry, spokojnie 2 miesiące, alkohol i cukier konserwuje.
UsuńDziękuję za odpowiedź. Wyszedł pyszny,żonie smakuje bardzo.
UsuńI to jest najważniejsze :)
UsuńDzień dobry. Jestem na etapie podgrzewania i nie wiem czy mogą zostać grudki czy nie?
OdpowiedzUsuńRaczej nie powinny, jeśli zostaną to trzeba likier przecedzić.
Usuń