Roscón de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli - wersja szybka
Roscón de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli - wersja szybka |
Jak co roku, tradycji musi się stać zadość, czyli pora na roscón de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli. To drożdżowe puchate ciasto z pomarańczowym aromatem. Ciasto można też przekroić na pół i wypełnić bitą śmietaną.
Z podanych proporcji można przygotować jedno duże ciasto lub dwa mniejsze, ja zrobiłam dwa roscony. A na moim Ig jest filmik z przygotowania ciasta → https://www.instagram.com/p/CnBlkwrLcU1/
Tym razem upiekłam je w wersji bez zaczynu, skraca to zdecydowanie czas robienia ciasta. Tutaj natomiast jest wersja tego ciasta na zaczynie → roscón de Reyes Magos.
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Roscón de Reyes Magos |
Roscón de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli - wersja szybka
Czas przygotowania: 45 minut + czas oczekiwania
Składniki
Ciasto:
- 580 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 25 g drożdży
- 180 ml letniego mleka
- 120 g cukru
- 2 duże jajka
- 80 g miękkiego masła
- starta skórka z pomarańczy, u mnie suszona
- starta skórka z cytryny
- 3 łyżki wody pomarańczowej*
- 1 jajko do pomalowania ciasta
Dodatkowo do ozdoby:
- plasterki pomarańczy
- kandyzowane skórki
- cukier kryształ
- płatki migdałów
* wodę można zastąpić 1 łyżeczką aromatu pomarańczowego
Wykonanie
- W szklance wymieszaj mleko z pokruszonymi drożdżami.
- Do dużej miski wsyp mąkę, zrób dołek i wlej mleko z drożdżami. Miskę przykryj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie do miski dodaj pozostałe składniki ciasta. Wymieszaj drewnianą łyżką, a gdy składniki się połączą przełóż na blat i dalej wyrabiaj ręcznie przez 5 minut. Ciasto będzie się kleiło, ale po 2-3 minutach zacznie się robić elastyczne.
- Uformuj kulę, włóż do naoliwionej miski, przykryj folią i odstaw na około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Wyjmij ciasto na blat, odgazuj i wyrabiaj przez minutę. Zostaw na 10 minut, po czym zgniataj przez minutę. Powtórz tę czynność dwukrotnie.
- Po ostatnich 10 minutach odpoczynku spłaszcz lekko kulę, w środek wbij palec, żeby uformować dziurkę. Okręcaj ciasto wokół palca, uważając, aby się nie rozerwało. Dziurka powinna być spora, bo ciasto mocno urośnie.
- Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównaj i przykryj folią. Odstaw do czasu, aż podwoi swoją objętość.
- Ciasto pomaluj rozkłóconym jajkiem i udekoruj.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół) przez około 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz