Indyk z makaronem w śmietankowym sosie
W domu uwielbiamy makaron! Możemy go jeść na różne sposoby, czy to na ciepło czy na zimno, na słodko lub wytrawnie. Innymi słowy, makaron zawsze dobrze smakuje.
Indyk z makaronem w śmietankowym sosie |
Indyk z makaronem w śmietankowym sosie
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 400 g piersi z indyka
- 1 mała cebula
- 1 marchewka
- 1 szklanka zielonego groszku
- 200 ml kremówki
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina Cono Sur Bicicleta Riesling
- 300 g makaronu, u mnie rigatoni
- natka pietruszki do posypania
Wykonanie
- Pierś z indyka pokrój w paski, posól i popieprz.
- Usmaż na dużej patelni na rozgrzanym tłuszczu.
- Do indyka dodaj pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w na plasterki marchewkę. Smaż 2-3 minuty.
- Dodaj groszek i śmietankę, wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
- Następnie wlej wino, dodaj przyprawy i gotuj przez 5 minut.
- W międzyczasie ugotuj makaron.
- Na koniec wrzuć gorący makaron na patelnię, dokładnie wymieszaj.
- Podawaj od razu posypane natka pietruszki.
Dzięki powolnemu dojrzewaniu gron w wilgotnej Dolinie Bio-Bio, Riesling cechuje się pięknym, żółtozielonym odcieniem. Nos jest świeży i rześki, o delikatnym kwiatowym aromacie jaśminu, które znakomicie uzupełnia się z przyjemnymi nutami cytrynowymi. W ustach dominują smaki cytrusowe - głównie grejpfrut - przeplecione z nutami mineralnymi. Wino jest świeże i młode, z dużą objętością i przyjemną, owocową kwasowością. Idealnie komponuje się z daniami na bazie białych mięs i owoców morza, ze szczególnym uwzględnieniem obfitującej w rozmaite przyprawy kuchni tajskiej. Podawać schłodzone do 8-12 C.
Post powstał przy współpracy z firmą TIM.
Komentarze
Prześlij komentarz