Indyk z makaronem w śmietankowym sosie

makaron-zmiesem-na-talerzu
 

W domu uwielbiamy makaron! Możemy go jeść na różne sposoby, czy to na ciepło czy na zimno, na słodko lub wytrawnie. Innymi słowy, makaron zawsze dobrze smakuje. 

Dania z makaronem w roli głównej z reguły są bardzo szybkie i proste do przygotowania. Indyk z makaronem w śmietankowym sosie jest właśnie taką propozycją. Ale w tej propozycji skrywa się jeszcze jeden magiczny składnik, czyli białe wytrawne wino Cono sur. Dodałam je do sosu, dzięki czemu zyskał on wspaniałego aromatu i smaku. 
Bez wątpienia, ten przepis przypadnie do gustu także i Tobie.


Indyk z makaronem w śmietankowym sosie

Indyk z makaronem w śmietankowym sosie

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 400 g piersi z indyka
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • 200 ml kremówki
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina Cono Sur Bicicleta Riesling
  • 300 g makaronu, u mnie rigatoni
  • natka pietruszki do posypania



Wykonanie

  • Pierś z indyka pokrój w paski, posól i popieprz.
  • Usmaż na dużej patelni na rozgrzanym tłuszczu.
  • Do indyka dodaj pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w na plasterki marchewkę. Smaż 2-3 minuty.
  • Dodaj groszek i śmietankę, wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  • Następnie wlej wino, dodaj przyprawy i gotuj przez 5 minut.
  • W międzyczasie ugotuj makaron.
  • Na koniec wrzuć gorący makaron na patelnię, dokładnie wymieszaj.
  • Podawaj od razu posypane natka pietruszki.

 


Dzięki powolnemu dojrzewaniu gron w wilgotnej Dolinie Bio-Bio, Riesling cechuje się pięknym, żółtozielonym odcieniem. Nos jest świeży i rześki, o delikatnym kwiatowym aromacie jaśminu, które znakomicie uzupełnia się z przyjemnymi nutami cytrynowymi. W ustach dominują smaki cytrusowe - głównie grejpfrut - przeplecione z nutami mineralnymi. Wino jest świeże i młode, z dużą objętością i przyjemną, owocową kwasowościąIdealnie komponuje się z daniami na bazie białych mięs i owoców morza, ze szczególnym uwzględnieniem obfitującej w rozmaite przyprawy kuchni tajskiej. Podawać schłodzone do 8-12 C.

Post powstał przy współpracy z firmą TIM.


Komentarze