Kiszone cytryny
Kiszone cytryny, to pyszny przepis pochodzący z kuchni arabskiej, a dokładniej z marokańskiej. Cytryny w Maroku używane są oczywiście przede wszystkim do tagina, czyli tradycyjnego marokańskiego dania.
Przygotowanie kiszonych cytryn jest bardzo proste i szybkie do wykonania, potem trzeba tylko poczekać około czterech tygodni, aż się dobrze ukiszą.
Te kiszone owoce mają mocno cytrynowy smak i wspaniale pasują do dań mięsnych i warzywnych. Trzeba też pamiętać, że cytryny są słone, więc danie do którego je dodamy należy solić na samym końcu.
Kiszone cytryny |
Kiszone cytryny
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 5 cytryn
- sok z 3 cytryn
- 5 łyżeczek soli morskiej gruboziarnistej
- 3 listki limonki kaffir
- 3 goździki
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczka ziarenek kolendry
- 10 g soli morskiej gruboziarnistej
- 300 ml letniej wody
Wykonanie
- W letniej wodzie rozpuść sól.
- Cytryny dokładnie umyj i natnij na krzyż, uważając, aby ich do końca nie rozciąć. Do każdej cytryny wsyp łyżeczkę soli i ściśnij owoc.
- Cytryny układaj ciasno w wyparzonym słoiku, najlepiej poziomo, żeby sok łatwej wypływał. Dodaj przyprawy, wlej sok i uzupełnij płyn solanką.
- Słoik dokładnie zakręć i odstaw na co najmniej 4 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce.
Komentarze
Prześlij komentarz