Limoncello, cytrynowy włoski likier

zolty-cytrynowy-plyn-w-kieliszku
 

Styczeń, to idealny miesiąc, żeby nastawić limoncello. Jak ja lubię ten pyszny włoski cytrynowy likier 💗. Wspaniale rozgrzewa i mocno smakuje cytrynami, no i przywodzi na myśl wakacje w uroczych Włoszech. Po wypiciu kieliszeczka od razu inaczej patrzmy na tę szara aurę za oknem.
Przy kupnie owoców starajcie się pamiętać o tym, żeby były ekologiczne i niepryskane, bo do przygotowania limoncello używamy właśnie cytrynowych skórek.

Na blogu znajdziesz też inne przepisy ma domowe alkohole:


Limoncello, cytrynowy włoski likier

Limoncello, cytrynowy włoski likier

Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania 

Składniki:

  • 7 cytryn (najlepiej eko, niewoskowanych)
  • 500 ml spirytusu
  • 300 g cukru
  • 500 ml wody


Wykonanie

  • Cytryny bardzo dokładnie umyj i obierz ze skórki. Staraj się obierać cienko, żeby nie było na niej albedo, czyli białego miąższu, powoduje on goryczkę.
  • Skórki włóż do czystego słoika, zalej alkoholem i dobrze zakręć. Odstaw w ciemnie miejsce na dwa tygodnie. Co drugi dzień potrząśnij słoikiem.
  • Po dwóch tygodniach zlej alkohol do butelki, dokładnie odcedź skórki na sitku.
  • W garnku zagotuj wodę z cukrem, odstaw do całkowitego wystudzenia.
  • Zimny syrop cukrowy wlej do alkoholu, dokładnie wymieszaj i zakręć butelkę. 
  • Po 7 dniach przefiltruj likier, przechowuj w chłodnym miejscu.  

 


Komentarze