Limoncello, cytrynowy włoski likier
Styczeń, to idealny miesiąc, żeby nastawić limoncello. Jak ja lubię ten pyszny włoski cytrynowy likier 💗. Wspaniale rozgrzewa i mocno smakuje cytrynami, no i przywodzi na myśl wakacje w uroczych Włoszech. Po wypiciu kieliszeczka od razu inaczej patrzmy na tę szara aurę za oknem.
Przy kupnie owoców starajcie się pamiętać o tym, żeby były ekologiczne i niepryskane, bo do przygotowania limoncello używamy właśnie cytrynowych skórek.
Na blogu znajdziesz też inne przepisy ma domowe alkohole:
Limoncello, cytrynowy włoski likier |
Limoncello, cytrynowy włoski likier
Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 7 cytryn (najlepiej eko, niewoskowanych)
- 500 ml spirytusu
- 300 g cukru
- 500 ml wody
Wykonanie
- Cytryny bardzo dokładnie umyj i obierz ze skórki. Staraj się obierać cienko, żeby nie było na niej albedo, czyli białego miąższu, powoduje on goryczkę.
- Skórki włóż do czystego słoika, zalej alkoholem i dobrze zakręć. Odstaw w ciemnie miejsce na dwa tygodnie. Co drugi dzień potrząśnij słoikiem.
- Po dwóch tygodniach zlej alkohol do butelki, dokładnie odcedź skórki na sitku.
- W garnku zagotuj wodę z cukrem, odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Zimny syrop cukrowy wlej do alkoholu, dokładnie wymieszaj i zakręć butelkę.
- Po 7 dniach przefiltruj likier, przechowuj w chłodnym miejscu.
Komentarze
Prześlij komentarz