Orientalna sałatka z pieczoną flądrą
Dziś mam dla Ciebie lekką i kolorową propozycje na naszą pyszną i zdrową bałtycką rybę, czyli flądrę. Postanowiłam ją podać w towarzystwie orientalnych dodatków, czyli np. wodorostów wakame i kiełków fasolki mung.
Orientalna sałatka z pieczoną flądrą to moja inspiracja w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie. Jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania, a jej egzotyczne składniki bez problemu kupisz nie tylko w Internecie, ale również w hipermarketach.
Orientalna sałatka z pieczoną flądrą |
Stornia, czyli flądra
No właśnie, czym różni się flądra od storni? Wg anegdoty, jeden z profesorów Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa ZUT w Szczecinie, odpowiedział kiedyś, że stornia to rodzaj ryby z rodziny flądrowatych, natomiast flądra to rodzaj charakteru. A już poważniej: flądra to zwyczajowa nazwa ryby flądrokształtnej, stosowana najczęściej w handlu, natomiast stornia to właściwy gatunek. Najczęściej obie nazwy oznaczają tę samą rybę i są używane zamiennie.
Naczelny polski aforysta Stanisław Jerzy Lec pisał, że „nawet flądra nie jest bezstronna”, czym nawiązywał do jej budowy i żartobliwie przyznawał prawo do opinii, choć podobno „ryby głosu nie mają”. W istocie flądra to ryba o asymetrycznej budowie ciała. Przez większość czasu spoczywa na dnie morskim, zakopana w mule, leżąc na boku. W takiej pozycji także się porusza, co powoduje, że jedno jej oko przemieszczone jest na przeciwną stronę głowy, z reguły na prawą. Jednak zdarzają się także flądry z parą oczu po lewej stronie. Barwa strony ocznej, czyli jak już ustaliliśmy najczęściej prawej, jest ciemnobrązowa lub ciemnozielona, a druga strona, będąca w rzeczywistości spodem - biała.
Mięso storni jest bardzo soczyste i delikatne. Ma charakterystyczny maślany, lekko słodki smak. Co bardzo istotne, jest niskokaloryczne. 100 g takiego dania to około 80 kcal. Jednocześnie 100 g storni zapewnia ponad 16 g łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Ponadto zawiera mało cholesterolu (58 mg/100g). Jest doskonałym źródłem wielu cennych witamin, w tym tych rozpuszczalnych w tłuszczach – np. A, D, E. Flądra to także źródło witaminy B12, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek w szpiku kostnym. Warto ją jeść również ze względu na zawartość witaminy B6 i niacyny.
Jedzenie flądry wymaga nieco cierpliwości, ponieważ jej mięso jest dość ościste. Za to wynagradza soczystością i delikatnym, maślanym smakiem. Podsumowując, flądra smakuje równie dobrze podana w całości z pysznym sosem i jako delikatny filet z surówką. Właśnie w takich formach jest najczęściej poszukiwana przez miłośników nadbałtyckich smażalni.
Orientalna sałatka z pieczoną flądrą
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 3 flądry
- japońska panierka panko
- olej
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Sałatka
- 1 marchewka
- 1/2 zielonego ogórka
- 2 garści kiełków fasoli mung
- 1 łyżka suszonych wodorostów wakame
- czarny sezam
- szczypiorek do posypania
- olej sezamowy
- sos sojowy
- sól
- pieprz
- cytryna
Wykonanie
- Suszone wakame zalej ciepłą wodą. Po 10 minutach odcedź, pokrój w paski, wymieszaj z odrobiną oleju i posól.
- Ryby wyfiletuj. Filety opłucz pod zimną wodą, zanurz w rozkłóconym jajku i obtocz w panko.
- Przypraw i skrop olejem.
- Następnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Rybę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut.
- Marchewkę i ogórka pokrój w słupki. Kiełki przelej wrzątkiem.
- Warzywa, kiełki i wodorosty przełóż do miski, skrop je olejem sezamowym, sosem sojowym, posyp sezamem.
- Obok ułóż upieczoną flądrę i na koniec skrop ją sokiem z cytryny.
Wpis powstał przy współpracy z Naturalnie Bałtyckie.
Komentarze
Prześlij komentarz