Orientalna sałatka z pieczoną flądrą

kawalki-ryby-z-kolorowymi-warzywami-na-talerzu
 

Dziś mam dla Ciebie lekką i kolorową propozycje na naszą pyszną i zdrową bałtycką rybę, czyli  flądrę. Postanowiłam ją podać w towarzystwie orientalnych dodatków, czyli np. wodorostów wakame i kiełków fasolki mung. 

Orientalna sałatka z pieczoną flądrą to moja inspiracja w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie. Jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania, a jej egzotyczne składniki bez problemu kupisz nie tylko w Internecie, ale również  w hipermarketach.



Orientalna sałatka z pieczoną flądrą

Stornia, czyli flądra

No właśnie, czym różni się flądra od storni? Wg anegdoty, jeden z profesorów Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa ZUT w Szczecinie, odpowiedział kiedyś, że stornia to rodzaj ryby z rodziny flądrowatych, natomiast flądra to rodzaj charakteru. A już poważniej: flądra to zwyczajowa nazwa ryby flądrokształtnej, stosowana najczęściej w handlu, natomiast stornia to właściwy gatunek. Najczęściej obie nazwy oznaczają tę samą rybę i są używane zamiennie.

Naczelny polski aforysta Stanisław Jerzy Lec pisał, że „nawet flądra nie jest bezstronna”, czym nawiązywał do jej budowy i żartobliwie przyznawał prawo do opinii, choć podobno „ryby głosu nie mają”. W istocie flądra to ryba o asymetrycznej budowie ciała. Przez większość czasu spoczywa na dnie morskim, zakopana w mule, leżąc na boku. W takiej pozycji także się porusza, co powoduje, że jedno jej oko przemieszczone jest na przeciwną stronę głowy, z reguły na prawą. Jednak zdarzają się także flądry z parą oczu po lewej stronie. Barwa strony ocznej, czyli jak już ustaliliśmy najczęściej prawej, jest ciemnobrązowa lub ciemnozielona, a druga strona, będąca w rzeczywistości spodem - biała.



Mięso storni jest bardzo soczyste i delikatne. Ma charakterystyczny maślany, lekko słodki smak. Co bardzo istotne, jest niskokaloryczne. 100 g takiego dania to około 80 kcal. Jednocześnie 100 g storni zapewnia ponad 16 g łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Ponadto zawiera mało cholesterolu (58 mg/100g). Jest doskonałym źródłem wielu cennych witamin, w tym tych rozpuszczalnych w tłuszczach – np. A, D, E. Flądra to także źródło witaminy B12, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek w szpiku kostnym. Warto ją jeść również ze względu na zawartość witaminy B6 i niacyny.

Jedzenie flądry wymaga nieco cierpliwości, ponieważ jej mięso jest dość ościste. Za to wynagradza soczystością i delikatnym, maślanym smakiem. Podsumowując, flądra smakuje równie dobrze podana w całości z pysznym sosem i jako delikatny filet z surówką. Właśnie w takich formach jest najczęściej poszukiwana przez miłośników nadbałtyckich smażalni.




Orientalna sałatka z pieczoną flądrą

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

  • 3 flądry
  • japońska panierka panko
  • olej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Sałatka

  • 1 marchewka
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 2 garści kiełków fasoli mung
  • 1 łyżka suszonych wodorostów wakame
  • czarny sezam
  • szczypiorek do posypania
  • olej sezamowy
  • sos sojowy
  • sól
  • pieprz
  • cytryna



Wykonanie

  • Suszone wakame zalej ciepłą wodą. Po 10 minutach odcedź, pokrój w paski, wymieszaj  z odrobiną oleju i posól.
  • Ryby wyfiletuj. Filety opłucz pod zimną wodą, zanurz w rozkłóconym jajku i obtocz w panko.
  • Przypraw i skrop olejem.
  • Następnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Rybę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut.
  • Marchewkę i ogórka pokrój w słupki. Kiełki przelej wrzątkiem. 
  • Warzywa, kiełki i wodorosty przełóż do miski, skrop je olejem sezamowym, sosem sojowym, posyp sezamem.
  • Obok ułóż upieczoną flądrę i na koniec skrop ją sokiem z cytryny.





Wpis powstał przy współpracy z Naturalnie Bałtyckie.


Komentarze