Proste ciasto pomarańczowe
Uwielbiam łatwe i szybkie do przygotowania ciasta, też tak masz? Czasami po prostu przychodzi taka nagła chęć na coś słodkiego i w związku z tym trzeba szybko zakasać rękawy i coś upiec.
Proste ciasto pomarańczowe bez wątpienia takie właśnie jest. Zawiera składniki, które każdy zapewne ma swojej kuchni. Wystarczy tylko je połączyć, a następnie przełożyć do foremki i upiec. I pyszne aromatyczne ciasto gotowe. Z pewnością uda się każdemu, nawet temu mniej wytrawnemu kucharzowi.
Proste ciasto pomarańczowe |
Proste ciasto pomarańczowe
Czas przygotowania: 60 minut
Proporcje na formę 11 x 20 cm
Składniki:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- sok z jednej pomarańczy
- starta skórka z pomarańczy
- 2/3 szklanki naturalnego jogurtu
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kardamonu
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 czerwona pomarańcza
- cukier puder do posypania
Wykonanie
- W jednej misce wymieszaj jajka, olej, jogurt, sok z pomarańczy i startą skórkę z pomarańczy.
- W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kardamon, sól i cukier.
- Następnie zawartość obu misek wymieszaj ze sobą, ale tylko do momentu połączenia się składników.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść, przełóż do niej ciasto. Pamiętaj, aby je wyrównać.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut.
- Przed wyjęciem go z piekarnika sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wyjęciu go z ciasta jest suchy, ciasto jest gotowe.
- Następnie wyjmij ciasto z formy i wystudź na kratce.
- Pomarańczę dokładnie wyszoruj, obierz ze skórki i krój w plasterki.
- Na koniec posyp ciasto cukrem pudrem i udekoruj plasterkami pomarańczy.
Komentarze
Prześlij komentarz