Smażona gładzica z sosem tysiąca wysp
Gładzica - gładsza kuzynka storni
Jej mięso jest chude, mało kaloryczne (86 kcal), delikatne, bardziej zwięzłe niż u flądry. Gładzica uzupełnia dietę przede wszystkim o wartościowe białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, selen, fosfor oraz witaminy, szczególnie A, D i B12. Witamina D przyczynia się poprawy odporności organizmu oraz wchłaniania wapnia i fosforu, a przez to do prawidłowej budowy kości i zębów. B12 wspiera metabolizm węglowodanów, tłuszczów, aminokwasów oraz wpływa na utrzymanie sprawności układu nerwowego i poprawę pamięci.
Smażona gładzica z sosem 1000 wysp
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 3 małe gładzice
- mąka pszenna do obtoczenia ryb
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- cytryna
Sos:
- 5 łyżek majonezu
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka drobno pokrojonej czerwonej papryki
- 1 łyżka drobno pokrojonego konserwowego ogórka
- 1/2 drobno pokrojonej czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Zrób sos: wymieszaj wszystkie jego składniki w misce.
- Ryby wypatrosz i odetnij im głowy. Tuszki wypłucz pod zimną wodą i obtocz w mące. Posól i popieprz z obydwu stron.
- Smaż ryby na głębokim tłuszczu przez ok. 4 minuty. Jeśli ryby będą większe, trzeba nieco wydłużyć czas smażenia.
- Wyjmij i osącz je na papierowym ręczniku.
- Podawaj od razu skropione sokiem z cytryny i z dodatkiem sosu.
Wpis powstał przy współpracy z Naturalnie Bałtyckie.
#naturalniebałtyckie
Komentarze
Prześlij komentarz