Smażony makaron z kurczakiem
Smażony makaron z kurczakiem |
Ja też postanowiłam uczcić to święto i zrobiłam aromatyczny smażony makaron z kurczakiem. Do przygotowania mojego dania wykorzystałam sos z czarnej fasoli i czosnku Stir Fry Lee Kum Kee, który idealnie pasuje do smażonego mięsa.
Lee Kum Kee, która zajmuje się produkcją sosów od 1888 roku, jest najbardziej znaną i najbardziej autentyczną marką chińskich sosów na rynku światowym. Marka oferuje szeroką paletę klasycznych chińskich aromatów, a wśród nich znajdują się także sosy w wygodnych saszetkach. Przy ich użyciu sporządzenie klasycznej chińskiej potrawy zajmie jedynie kilkanaście minut - wystarczy tylko dodać kilka podstawowych składników - mięso lub warzywa. Skraca to czas potrzebny na przygotowanie potrawy i pozwala cieszyć się prawdziwym smakiem Dalekiego Wschodu. Sosy Lee Kum Kee kupicie w sklepach Auchan i Netto.
Bardzo lubię te sosy, nie tylko za ich smak, ale także za fajny skład. Goszczą one w mojej kuchni już od jakiegoś czasu, a na blogu znajdziesz też smażone tofu z warzywami, z wykorzystaniem sosu pomidorowo-czosnkowy Lee Kum Kee.
Smażony makaron z kurczakiem
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 6 pieczarek
- 1 saszetka sosu z czarnej fasoli i czosnku Stir Fry Lee Kum Kee
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- czarny sezam
- 90 g kiełków fasolki mung
- posiekany szczypior
- 200 g makaronu jajecznego
Wykonanie
- Mięso pokrój w paski. Oprósz solą i pieprzem.
- Cebulę pokrój w ósemki, pieczarki na ćwiartki, a marchewkę w słupki.
- Na rozgrzanym tłuszczu na woku usmaż kurczaka. Przełóż go do miseczki.
- Teraz na woka wrzuć warzywa. Smaż je przez ok. 2-3 minuty.
- Do warzyw wyrzuć usmażone mięso.
- Dodaj sos z czarnej fasoli i czosnku LKK i ok. 1/2 szklanki wody. Dokładnie wymieszaj.
- W międzyczasie ugotuj makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Na koniec ugotowany makaron wrzuć na woka, dodaj kiełki, czarny sezam, sos sojowy i ostrygowy, wymieszaj. Smaż wszystko razem przez 2 minuty.
- Podawaj posypane posiekanym szczypiorem.
Wpis powstał przy współpracy z marką Lee Kum Kee.
Komentarze
Prześlij komentarz