Kanapka ze smażonym szprotem i jajkiem
Dzisiaj zapraszam Cię na kolejną rybną inspirację, którą przygotowałam w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie. Tym razem naszym bohaterem jest mały szprot, czy też szprotka? Wyjaśnienie, jak poprawnie nazywać tę małą i zwinną rybkę znajdziecie też w dzisiejszym wpisie.
Ponadto tradycyjnie pojawi się w nim bardzo prosty przepis. Kanapka ze smażonym szprotem i jajkiem będzie pyszną przekąską lub zdrową kolacją, a przygotujesz ją w kilkanaście minut.
Szprot
Mięso tej małej rybki jest białe i delikatne, a jednocześnie dość tłuste. Jest niezwykle prosta w obsłudze, ponieważ można ją zajadać w całości. Doskonale smakuje obtoczona w mące lub w cieście i usmażona na chrupko na rozgrzanym oleju. Bardzo często podawana w wędzonej formie. Świetnie sprawdza się także jako składnik past, sałatek lub po prostu na kanapkę.
Szprot - w sam raz na raz
Na początku wyjaśnijmy, jak to właściwie jest: szprot czy szprotka? Z pomocą przychodzi kampania społeczno-edukacyjna „Ojczysty – dodaj do ulubionych”. Po przeanalizowaniu słowników językowych i biologicznych wyjaśniono, że „szprot” i „szprotka” to dwa określenia tej samej ryby: „szprot” to nazwa gatunkowa, a więc termin biologiczny, a „szprotka” to potoczne, obiegowe określenie tejże ryby. Mamy więc tego „szprota” i dużo „szprotów", mamy też tę „szprotkę” i dużo „szprotek”. Niepoprawne jest tylko łączenie tych dwóch form: nie tworzymy więc „tej szproty” ani „tych szprot”. Prawda, że proste?
Szproty są bogatym źródłem niezbędnych
nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, wpływających korzystnie na
układ krążenia, obniżających ciśnienie i wzmacniających naczynia
krwionośne. Dostarczają witaminy D, sprzyjającej prawidłowej pracy
mięśni, serca i układu nerwowego oraz witaminy B12. Należą do ryb
stosunkowo tłustych (ponad 10% tłuszczu), są więc wysokokaloryczne
(ponad 160 kcal). Jednakże zawierają doskonałe lekkostrawne
pełnowartościowe białko. Podobnie jak w przypadku wielu innych gatunków
ryb, mięso szprota pomaga uzupełnić niedobory wapnia, fosforu, magnezu
czy cynku.
Kanapka ze smażoną szprotką i jajkiem |
Kanapka ze smażonym szprotem i jajkiem
Czas przegotowania: 30 minut
Składniki:
- 12 świeżych szprotek
- 4 kromki chleba (u mnie na zakwasie)
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 4 liście sałaty
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie
- Rybki wypatrosz i opłucz pod zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym.
- Smaż z obydwu stron na rozgrzanym tłuszczu na patelni.
- Następnie zdejmij z patelni i osusz na papierowym ręczniku.
- Jajka pokrój na plasterki, sałatę porwij na mniejsze kawałki, szczypiorek posiekaj.
- Na każdej kromce chleba układaj sałatę, jajka, szprotki.
- Na koniec posyp je szczypiorkiem, posól i popieprz.
Wpis postał przy współpracy z Naturalnie Bałtyckie.
Komentarze
Prześlij komentarz