Makaronowa sałatka z dojrzewającą szynką i oliwkami
Okres wielkanocny zbliża się do nas wielkimi krokami, pora więc zająć się przygotowywaniem świątecznego menu. Z reguły na naszych stołach pojawiają się tradycyjne wielkanocne dania, ale ja lubię też różnego rodzaje nowości, coś co nieco odmieni i przełamie klasyczny smak Wielkiej Nocy i dlatego co roku u nas w domu mamy jakieś nowe potrawy.
Makaronowa sałatka z dojrzewającą szynką i oliwkami jest właśnie taką propozycją. Jest bardzo prosta i szybka do zrobienia, przy okazji jest też kolorowa, więc pięknie ozdobi nasz stół. I z pewnością wśród składników z których jest skomponowana, każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Makaronowa sałatka z dojrzewającą szynką i oliwkami |
Kwintesencja smaku to nowa marka E.Leclerc, która na pierwszym miejscu stawia jakość. Oferuje wyrafinowane i luksusowe produkty, które są produkowane i wytwarzane tylko i wyłącznie przez sprawdzonych dostawców.
W portfolio marki znajdują się m.in. wyszukane odmiany miodów, aromatyczna kawa, dżemy z jagód i czarnego bzu, czy też oliwki. Wszystkie produkty wytwarzane są na bazie starannie dobranych składników.
Do przygotowania mojej wielkanocnej sałatki wykorzystałam przepyszne greckie oliwki kalamta, uważane za najlepsze na świecie pośród ciemnych oliwek. Ich nazwa pochodzi od regionu i miasta Kalamata, znajdującego się na Peloponezie. Są one nieco większe, niż te klasyczne i posiadają gruby i mięsisty miąższ oraz lekko kwaskowy smak.
Makaronowa sałatka z dojrzewającą szynką i oliwkami
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 100 g suchego makaronu penne
- 1/2 zielonego ogórka
- 8 ugotowanych przepiórczych jajek
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 3 garści mieszanki sałat
- 100 g oliwek greckich kalamata Kwintesencja smaku Leclerc
- 50 g szynki dojrzewającej w plastrach
Sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki musztardy
Wykonanie
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem producenta, przelej go zimną wodą.
- Cebulę pokrój w piórka, ogórka w pół plasterki, a jajka na pół.
- Na dużym półmisku układaj kolejno liście sałaty, makaron, ogórka, cebulę, jajka, plasterki szynki i oliwki kalamata.
- W szklance wymieszaj składniki sosu. Na koniec gotowym sosem polej sałatkę.
Super sałatka. Oliwki i szynka w takim wydaniu bardzo mi odpowiadają. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń