Tatar wołowy z żółtkiem i cebulą
Tatar wołowy z żółtkiem i cebulą to bardzo prosta i szybka do przygotowania przekąska dla tych, którzy lubią mięso. Prawdopodobnie jest ona jedną z najbardziej popularnych przystawek w Polsce. Pojawia się na naszych stołach przede wszystkim na rodzinnych imprezach, domówkach czy też urodzinach, ale także podczas różnego rodzaju świąt, np. Wielkanocy, Sylwestra czy Karnawału.
Tatara możesz przygotować na dwa sposoby: możesz go zmielić w maszynce lub drobno posiekać przy użyciu bardzo ostrego noża. Wybór należy do Ciebie 😊. Pamiętaj, aby kupować dobrej jakości mięso, najlepiej od sprawdzonych i zaufanych dostawców. Natomiast nie polecam mielonych gotowców dostępnych w sklepach, zawierają konserwanty, które zmieniają smak mięsa.
Tatar wołowy z żółtkiem i cebulą |
Tatar wołowy
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 500 g wołowiny na tatara (łopatki lub udźca)
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki zimnej wody
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 3 żółtka
- 1 mała cebula
- 2 małe konserwowe ogórki
- kilka marynowanych grzybków
Wykonanie
- Mięso zmiel w maszynce na sitku o grubych oczkach lub drobno posiekaj ostrym nożem.
- Warzywa pokrój w drobną kostkę.
- W misce wymieszaj mięso z dodatkiem wody i oleju, dodaj sól i pieprz.
- Na koniec podziel mięso na 3 porcje i podaj każdą z dodatkiem żółtka, cebuli, ogórka i grzybów.
O tatarze słyszałam tyle razy, ale jakoś odstrasza mnie fakt, że to surowe mięso :D
OdpowiedzUsuńMy uwielbiamy tatara! Ale rozumiem, że nie każdy go lubi :)
Usuń