Ziemniaczane gofry ze szczypiorkiem
Nie ma chyba osoby, która by nie lubiła gofrów. Jadamy je na słodko, np. z dodatkiem bitej śmietany i owoców, ale również podajemy je na słono. Jeśli jeszcze ich nie próbowałaś/eś w takiej formie, to serdecznie polecam. Z pewnością warto spróbować gofrów z cukinią czy też z dynią.
Ziemniaczane gofry ze szczypiorkiem to kolejna propozycja na podanie gofrów na wytrawnie. Ja dodałam do nich jeszcze gęstą śmietanę, ale bez wątpienia będą też wspaniale smakowały z gulaszem lub sosem pieczarkowym.
Na blogu znajdziecie także inne przepisy na gofry:
- Dyniowe gofry
- Gofry żytnie pełnoziarniste
- Śniadanie mistrzów, wytrawne gofry
- Gofry z cukinii z chorizo
- Gofry z cukinią
Ziemniaczane gofry ze szczypiorkiem
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 ząbek czosnku
- 2 duże jajka
- 2 kopiaste łyżki greckiego jogurtu
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- olej do posmarowania gofrownicy
Dodatkowo:
- gęsta śmietana
- szczypiorek
Wykonanie
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Następnie w misce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na gofry.
- Rozgrzaną gofrownicę posmaruj tłuszczem, nakładaj po 1,5 łyżki masy i piecz, aż gofry będą złociste.
- Podawaj od razu z kleksem śmietany i posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz