Cytrynowe ciasteczka wielkanocne
Na naszym wielkanocnym stole nie może zabraknąć domowych słodkości i wypieków. Wśród ciast królują oczywiście różnego rodzaju baby drożdżowe i ucierane, serniki oraz mazurki. Tym razem jednak chciałam Ci zaproponować zupełnie coś innego, czyli ciastka.
Cytrynowe ciasteczka wielkanocne są proste do zrobienia, potrzebny będzie tylko wałek ze świątecznymi wzorkami. Takie wałki można kupić przez Internet, bywają również dostępne w niektórych sieciówkach stacjonarnie.
Pamiętaj, aby ciasto na ciastka było dobrze schłodzone, w przeciwnym razie wzorki pod wpływem temperatury się rozpłyną.
Na blogu znajdziesz także inne moje inspiracje na wielkanocny stół, zajrzyj tutaj → Najlepsze przepisy na wielkanocny stół.
Ciasteczka cytrynowe wielkanocne |
Ciasteczka cytrynowe wielkanocne
Czas przygotowania: 45 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 70 g cukru pudru
- strata skórka z 1/2 cytryny
- 1 łyżka oliwy
Wykonanie
- Wszystkie składniki szybko zagnieć, owiń w folię i schowaj do lodówki na minimum 1-2 godziny.
- Następnie rozwałkuj na podsypanym mąką blacie, i przy pomocy wałka zrób wzorek, a później powycinaj kółka.
- Ciastka ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i włóż do lodówki na 30 minut.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C., aż ciastka się ładnie przyrumienią.
- Po upieczeniu wystudź je na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz