Sernik cytrynowy na spodzie z herbatników
Sernik cytrynowy na spodzie z herbatników |
Wielkanoc już niebawem, więc dziś kolejna inspiracja, tym razem w postaci pysznego i kremowego sernika. U nas tego ciasta nie może zabraknąć na świątecznym stole. Tym razem jest to sernik cytrynowy na spodzie z herbatników. Ja osobiście lubię te spody, bo szybko się je robi, co zdecydowanie skraca czas pieczenia.
Jak widzisz, sernik jest idealnie prosty i nie opadł po pieczeniu. Dzieje się tak dlatego, że w masie sernikowej nie ma zbyt dużo powietrza, a to oznacza tylko jedno: składniki mieszamy tylko do ich połączenia, nie ubijamy ich, ani nie ucieramy.
Sernik cytrynowy na spodzie z herbatników |
Sernik cytrynowy na spodzie z herbatników
Czas przygotowania: 75 minut
Proporcje na formę o średnicy 24 cm
Składniki
Spód:
- 200 g herbatników
- 88 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
- 4 duże jajka
- 200 g cukru
- 1000 g sera na sernik z wiaderka
- 50 g rozpuszczonego masła
- 2 duże cytryny
- 1 kisiel cytrynowy
- 1 łyżka mąki pszennej
Wykonanie
- Herbatniki zblenduj z masłem.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
- Na dno wsyp herbatniki i dociśnij je do dna przy pomocy denka od szklanki.
- Piekarnik nagrzej do 160 stopni, na dole ustaw naczynie z wodą.
- Cytryny dokładnie umyj, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
- W misce wymieszaj jajka z cukrem. Dodaj serek, skórkę i sok z cytryn oraz masło. Wymieszaj do połączenia składników.
- Na koniec dodaj kisiel i mąkę. Dokładnie wymieszaj.
- Masę wylej na spód z herbatników i piecz przez 60 minut.
- Po upieczeniu, sernik wystudź w piekarniku, raz na jakiś czas otwórz drzwiczki, żeby wypuścić parę. Zimny sernik schowaj do lodówki na 4-5 godzin.
Komentarze
Prześlij komentarz