Domowy majonez czosnkowy, sos aioli
Czy wiesz, że przygotowanie domowego majonezu to nie jest nic trudnego? Wystarczy kilka podstawowych składników, w tym dobry olej lub oliwa z oliwek, a także blender "żyrafa" i słoik.
I jedna kwestia jest bardzo istotna. Pamiętaj, aby słoik - ja używam litrowego - nie był za duży. Najważniejsze jest to, aby końcówka
blendera weszła nam do słoika, ale dno słoika nie może być za szerokie.
Na blogu znajdziesz również przepis na klasyczny majonez, bez żadnych dodatków → domowy majonez w słoiku. Natomiast majonez czosnkowy można wykorzystać do przepysznych → patatas alioli, czyli hiszpańskich czosnkowych ziemniaków.
Domowy majonez czosnkowy |
Domowy majonez czosnkowy, sos aioli
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
- 1 duży ząbek czosnku
- całe duże jajko prosto z lodówki
- 230 g oleju prosto z lodówki
- 2 łyżki białego octu winnego
- 2 szczypty soli (3-4 g)
- 1/2 łyżeczki musztardy
Wykonanie
- Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.
- Wszystkie składniki umieść w słoiku w takiej kolejności jak wyżej.
- Końcówkę blendera włóż do słoika, tak aby dotykała dna.
- Następnie włącz blender i trzymaj go w jednej pozycji do momentu kiedy składniki zaczną emulgować, czyli zaczną uzyskiwać konsystencję majonezu. Potrwa to kilkanaście sekund.
- Od tego momentu bardzo powoli podnoś końcówkę blendera do góry, żeby
ujednolicić konsystencję majonezu. Poruszaj ją jeszcze przez chwilę w dół i
w górę.
- Na koniec majonez przyprawiamy wedle gustu, można dodać więcej musztardy, soli czy też pieprzu.
-
Majonez można przechowywać w lodówce 14 dni.
A czy zamiast octu winnego można dać ocet jabłkowy?
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście. Też będzie pysznie 🙂
Usuń