Sałatka ze szparagami i mozzarellą
Sezon na szparagi w pełni! Muszę przyznać, że kocham ten czas i najbardziej kocham nasze polskie zielone szparagi. Białe też są pyszne, ale nieco więcej z nimi pracy, bo po pierwsze trzeba je obrać, a po drugie muszą być młode, żeby nie były włókniste. Z zielonymi idzie bez wątpienia szybciej, tylko pamiętaj aby odłamać z nich stwardniałe końcówki.
Na blogu jest mnóstwo przepisów ze szparagami, pod tym linkiem znajdziesz mały zbiór moich ulubionych → najlepsze przepisy na szparagi.
Sałatka ze szparagami i mozzarellą |
Sałatka ze szparagami i mozzarellą
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 3 garści pokrojonej sałaty
- 2 garści musztardowca lub rukoli
- 1 kulka mozzarelli
- ok. 10 pomidorków koktajlowych
Sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwy
- sok z cytryny
- 1/2 łyżeczki musztardy
- szczypta cukru
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Wykonanie
- Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. Szparagi gotuj na parze przez 5 minut. Następnie przelej je zimną wodą lub obłóż lodem.
- Cebulę pokrój w piórka, pomidorki przekrój na pół, a szparagi na ok. 3 cm. kawałki. Mozzarellę porwij na mniejsze kawałki.
- Do miski włóż listki sałaty i musztardowca, cebulę, szparagi, ser i pomidorki.
- W słoiku wymieszaj składniki na sos, dodając łyżkę zimnej wody.
- Na koniec polej wszystko gotowym sosem i dokładnie wymieszaj.
Komentarze
Prześlij komentarz