Stir fry z kurczaka z warzywami

kolorowe-warzywa-na-bialym talerzu-na-trawie
Stir fry z kurczaka z warzywami
 

Jak zapewne wiesz mój Czytelniku, uwielbiam grillować, i to nie tylko w sezonie, dlatego robię to także jesienią i zimą. Od ponad roku trwa moja przygoda z grillami Weber i ani mróz, ani deszcz nie jest nam straszny.

Tym razem na zaproszenie marki Weber miałam przyjemność wziąć udział w evencie, podczas  którego wspólnie z innymi twórcami kulinarnymi mieliśmy przygotować po jednym ulubionym daniu. Przy okazji chcieliśmy również pokazać, że na grillu można przygotować praktycznie każde danie, począwszy od przystawek, poprzez dania główne, a na deserach kończąc. Więcej o tych grillach poczytasz na ich stronie → www.weber.com.

Ja zrobiłam stir fry z kurczaka z warzywami, czyli proste i szybkie danie w orientalnym klimacie, które przygotowuje się w woku. Serdecznie zapraszam po przepis.

 


Stir fry z kurczaka

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1/2 małej czerwonej papryki
  • 1/2 małej zielonej papryki
  • 1/2 małej żółtej papryki
  • 3 garści groszku cukrowego
  • kiełki sojowe lub fasolki mung
  • świeża kolendra
  • 2 łyżki uprażonych ziemnych orzeszków
  • sok z limonki
  • sos sojowy
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Marynata do mięsa:

  • 3 łyżki sou sojowego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki miodu
  • sól
  • pieprz 

 

Wykonanie

  • Mięso pokrój w paski, składniki marynaty wymieszaj w misce i wymieszaj dokładnie  z mięsem. Odstaw na minimum godzinę.
  • Cebulę pokrój w grube ósemki, czosnek w plasterki, papryki i marchewkę w słupki.
  • Woka wraz z olejem rozgrzej na grillu, smaż mięso kilka minut, aż się lekko zarumieni. Mięso przełóż do miski. 
  • Na rozgrzany w woku tłuszcz wrzuć cebulę i marchewkę, chwilę smaż, dodaj czosnek, paprykę i groszek cukrowy. Grilluj przez 2-3 minuty, 
  • Następnie wrzuć kurczaka, kiełki i przyprawiamy. Smaż kolejne 2 minuty. 
  • Na koniec posyp wszystko grubo posiekanymi orzeszkami i kolendrą. Pamiętaj aby danie skropić również sokiem z limonki.



 
 
 

Komentarze

Prześlij komentarz