Szybka zupa krem z zielonych szparagów
Póki mamy jeszcze w sklepach zielone polskie szparagi, to podrzucam Ci pomysł na te pyszne i zdrowe warzywa. Szybka zupa krem ze szparagów jest bardzo prosta do zrobienia.
I tutaj mam dla Ciebie małą podpowiedź: zawsze mam w zamrażarce bulion lub rosół, przydaje się właśnie w takich momentach. Gdy gotuję rosół, od razu robię go więcej, część przelewam do pojemników i mrożę, a jak mam w planach zupę to po prostu go wyjmuję i podgrzewam. Dlatego przygotowanie dobrej zupy trwa tak krótko 😀. Polecam ten patent!
Na blogu znajdziesz również inne pomysły na szparagi, zajrzyj tutaj → najlepsze przepisy na szparagi.
Szybka zupa krem ze szparagów |
Szybka zupa krem z zielonych szparagów
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 1 spora cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 spory ziemniak
- 1 łyżka masła
- ok. 1000 litra bulionu
- 200 g kremówki
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta czerwonego pieprzu
Wykonanie
- Ze szparagów odłam stwardniałe końcówki. Szparagi pokrój na ok. 3 cm kawałki.
- Cebulę i czosnek pokrój w kostkę.
- W garnku na zupę rozgrzej masło, wrzuć cebulę i czosnek, zeszklij.
- Następnie dodaj szparagi i smaż przez 2 minuty. Wyjmij kilka łebków i odłóż, będą dekoracją do zupy.
- Do garnka wlej bulion, dodaj pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gotuj, aż warzywa będą miękkie, potem zblenduj.
- Na koniec wlej śmietankę, dodaj przyprawy i zagotuj. Pamiętaj aby wszystko dokładnie wymieszać.
- Podawaj z kleksem ze śmietanki, pokruszonym czerwonym pieprzem i łebkami szparagów.
Komentarze
Prześlij komentarz