Szybka zupa krem z zielonych szparagów

zielony-gesty-krem-bilay-talerz
 

Póki mamy jeszcze w sklepach zielone polskie szparagi, to podrzucam Ci pomysł na te pyszne i zdrowe warzywa. Szybka zupa krem ze szparagów jest bardzo prosta do zrobienia. 

I tutaj mam dla Ciebie małą podpowiedź: zawsze mam w zamrażarce bulion lub rosół, przydaje się właśnie w takich momentach. Gdy gotuję rosół, od razu robię go więcej, część przelewam do pojemników i mrożę, a jak mam w planach zupę to po prostu go wyjmuję i podgrzewam. Dlatego przygotowanie dobrej zupy trwa tak krótko 😀. Polecam ten patent!

Na blogu znajdziesz również inne pomysły na szparagi, zajrzyj tutaj → najlepsze przepisy na szparagi.

 

Szybka zupa krem ze szparagów
 

Szybka zupa krem z zielonych szparagów 

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • 2 pęczki zielonych szparagów 
  • 1 spora cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 spory ziemniak
  • 1 łyżka masła
  • ok. 1000 litra bulionu
  • 200 g kremówki
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • szczypta czerwonego pieprzu

 

 

Wykonanie

  • Ze szparagów odłam stwardniałe końcówki. Szparagi pokrój na ok. 3 cm kawałki.
  • Cebulę i czosnek pokrój w kostkę.
  • W garnku na zupę rozgrzej masło, wrzuć cebulę i czosnek, zeszklij.
  • Następnie dodaj szparagi i smaż przez 2 minuty. Wyjmij kilka łebków i odłóż, będą dekoracją do zupy.
  • Do garnka wlej bulion, dodaj pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gotuj, aż warzywa będą miękkie, potem zblenduj.
  • Na koniec wlej śmietankę, dodaj przyprawy i zagotuj. Pamiętaj aby wszystko dokładnie wymieszać.
  • Podawaj z kleksem ze śmietanki, pokruszonym czerwonym pieprzem i łebkami szparagów.



Komentarze