Orzechowe galette z truskawkami i rabarbarem

 

kruche ciasto na matalowej tacy


Galette, to bardzo prosta do przygotowania rustykalna tarta. Jej bazą jest kruche ciasto, natomiast nadzienie można przygotować tak na prawdę ze wszystkiego. Ja tym razem przygotowałam wersję na słodko, a do ciasta dodałam mielone orzechy, które wspaniale wzbogaciły jego smak. Ciasto wspaniale smakuje również na ciepło.

Orzechowe galette z truskawkami i rabarbarem to bez wątpienia idealna propozycja na letni sezonowy deser. Możemy je przygotować bez tortownicy czy formy do pieczenia. Ważne jest tylko, żeby ciasto przed pieczeniem było mocno schłodzone.

Na blogu znajdziesz również przepis na inne galette → galette z rabarbarem i migdałami.

rustykana tarta z owcami na białym tle
Orzechowe galette z truskawkami i rabarbarem

 

Orzechowe galette z truskawkami i rabarbarem

Czas przygotowania: 120 minut

Składniki:

  • 150 g masła
  • 170 g mąki
  • 60 g zmielonych orzechów + 2 łyżki do posypania
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek wody
  • 100 g rabarbaru
  • 200 g truskawek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

 

Wykonanie

  • Składniki na ciasto szybo zagnieć.  Uformuj kulę, owiń folią i schowaj do lodówki na minimum 60 minut.
  • W międzyczasie rabarbar pokrój na kawałki o długości ok. 3 cm., truskawki na połówki. Włóż do miski i wymieszamy z cukrem trzcinowym.
  • Następnie ciasto wyjmij z lodówki i na podsypanym mąką blacie rozwałkuj na kształt kwadratu o wymiarach około 30 x 30 cm. 
  • Ciasto posyp łyżką mielonych orzechów. Ułóż rabarbar i truskawki, zostawiając wolne brzegi, które następnie zawiń do środka.
  • Tartę piecz przez pierwsze 10 minut w temperaturze 200 stopni C, następnie około 30 minut w 180 stopniach C.
  • Na koniec przed podaniem posyp mielonymi orzechami.

 

ciasto z owocami na okrągłej tacy

Komentarze

Prześlij komentarz