Beza Pavlova z truskawkami

białe ciasto z czerwonymi owocami

Królowa jest tylko jedna! To zdanie będę powtarzać zawsze, Pavlova jest tylko jedna💓 i zawsze bosko smakuje, niezależnie od tego z jakim kremem ją zrobisz i z jakimi owocami ją podasz. I mimo, że krążą wokół niej mity, że jej przygotowanie jest skomplikowane, to ja uważam, że przestrzegając dokładnie przepisu zawsze się uda.

Na blogu jest kilka przepisów na bezę, np. pavlova z owocami czy mini bezy z kremem limonkowym, ale moim zdaniem hitem jest beza z kremem bazyliowym oraz pavlova z kokosowym kremem i mango. Dlatego serdecznie Ci polecam wypróbować także te dwa przepisy.

Beza Pavlova z truskawkami to taki klasyczny przepis, natomiast nie byłabym sobą, gdybym coś w nim nie mieniła. Do kremu dodałam startą skórkę  z limonki, która bardzo fajnie podkręciła smak i przełamała słodycz ciasta.



białe ciasto na niebieskim tle


Beza Pavlova z truskawkami

Czas przygotowania: 2,5 godziny + czas suszenia
Składniki
Beza:

  • 6 białek z lodówki (ok. 210 g)
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem

  • 200 g śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • otarta skórka z limonki

Dodatkowo:

  • truskawki

 

Wykonanie

  • Białka wraz z solą umieść w dużej suchej misce. Zacznij je ubijać na niewielkiej prędkości i ubijaj przez 2-3 minuty. 
  • Po tym czasie zacznij dodawać cukier. Cukier dodawaj po jednej łyżce i ubijaj już na najwyższych obrotach. Gdy cukier się rozpuści - potrwa to około minuty, dodaj kolejną łyżkę. To bardzo istotny element przy robieniu bezy.
  • Gdy dodasz już cały cukier, dodaj sok z cytryny i mąkę. Zmiksuj. Beza powinna być lśniąca.
  • W międzyczasie na papierze do pieczenia narysuj koło o średnicy 23 cm. 
  • Następnie wyłóż bezę i przy pomocy szpatułki uformuj koło, a w środku zrób zagłębienie na krem. Na koniec zewnętrzną stroną dużej łyżki zrób charakterystyczne ranty bezy, wyciągając masę do góry.
  • Piekarnik nagrzej do 130 stopni. Włóż bezę i od razu zmniejsz temperaturę do 100 stopni i susz na termoobiegu przez 120 minut. Pamiętaj, że każdy piekarnik piecze inaczej, więc czasami trzeba dostosować temperaturę indywidualnie. Jeśli zobaczysz, że beza robi się beżowa, to znaczy, że temperatura jest za wysoka i trzeba ją zmniejszyć.
  • Po tym czasie bezę zostaw w piekarniku, aż do całkowitego wystudzenia. Ja zostawiam ją na całą noc. Beza będzie lekko ciągnąca w środku.
  • Gdy beza będzie zimna, zacznij szykować krem. Mascarpone i śmietankę ubijaj w wysokiej misce, gdy zacznie gęstnieć dodaj cukier i skórkę. Ubijaj dalej na sztywną masę.
  • Krem przełóż na bezę, następnie wyrównaj, ułóż pokrojone na ćwiartki truskawki. Od razu podawaj.

 

 

beza z owocami na drewwnianej paterze

Komentarze