Grillowane krewetki z warzywami
Grillowanie to niezwykła przyjemność, która gromadzi wokół grilla i stołu głodnych ludzi, ale nie tylko spragnionych pysznych dań, ale także dobrego towarzystwa i z pewnością, miło spędzonego czasu. I tak właśnie było podczas naszego ostatniego spotkania.
W minioną środę w malowniczym Lawendowym Pałacyku odbył się kolejny event zorganizowany przez markę Weber, na którym spotkali się blogerzy kulinarni. Partnerem spotkania był również producent azjatyckich sosów marka Lee Kum Kee.
Ja wybrałam grill gazowy i przygotowałam na woku grillowane krewetki z warzywami, do których użyłam dwóch sosów Lee Kum Kee: jasnego sojowego i pasty chili z czosnkiem. Z dodatkiem tych sosów, sezamu, kolendry i soku z limonki moje danie nabrało wspaniałego orientalnego aromatu.
Po więcej kulinarnych inspiracji i codziennych relacji zapraszam Cię na mój profil na IG. Kliknij, żeby mnie zaobserwować → www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/
Gatita i grillowane krewetki z warzywami |
Grillowane krewetki z warzywami
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 500 g obranych surowych krewetek
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona cebula
- 2 plastry świeżego ananasa
- 2 łyżeczki pasty z chili i czosnku Lee Kum Kee
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego supreme Lee Kum Kee
- 300 g zblanszowanej fasolki szparagowej
- olej do smażenia
- świeża kolendra
- sezam
- limonka
Wykonanie
- Krewetki zamarynuj w sosie sojowym, paście i 2 łyżkach posiekanej kolendry.
- Cebulę pokrój w grube piórka, papryki i ananasa w dużą kostkę, cukinię w półplasterki.
- Na rozgrzanym woku z dodatkiem oleju przesmaż cebulę, dodaj papryki, po 2 minutach dodaj ananasa, cukinię i fasolkę.
- Grilluj przez 3 minuty na średnim ogniu, następnie dodaj krewetki. Dalej grilluj do momentu, aż białko w krewetkach się zetnie.
- Przypraw sosem sojowym, posyp sezamem i kolendrą.
- Na koniec wszystko dokładnie wymieszaj i skrop sokiem z limonki.
Post reklamowy powstał przy współpracy z marką Weber.
Komentarze
Prześlij komentarz